Det lader til at du bruger en gammel browser, så vi kan ikke garantere at alt ser ud og fungerer som det skal.

Time lapse af planter

Hvad er en time lapse?

En time lapse-video er en film hvor tiden spoles hurtigt frem - altså direkte modsat en slowmotion-film. Den skabes ved at tage stilbilleder med forskellige intervaller, som siden spilles op i en højere hastighed (ca. 25-60 billeder pr sekund). På den måde får du en hurtig version af virkeligheden.

Eksempel:

Du tager 1 billede pr minut i 240 minutter. Når disse 240 billeder afspilles med 24 billeder pr sekund, vises dit 4 timers forløb frem på blot 10 sekunder.

Inspiration

Engang imellem ser jeg ting som jeg finder utroligt inspirerende og som jeg vil forsøge at forstå bedre. For nogle år siden så jeg "BBC Life - Plants", indeholdende en 60 sekunders timelapse i en lille skov, hvor en mængde planter og blomster vokser frem. Hele klippet tog to år at indspille.
Klippet: http://www.bbc.co.uk/programmes/p03npxk7
Behind the scenes: http://www.bbc.co.uk/programmes/p03phvl9

Nu har jeg hverken budgettet, tiden eller erfaringen til at udføre noget lignende, men jeg ville alligevel i det mindste forsøge at skabe en time lapse af en plante. Med lidt udstyr, forberedelse og en stor portion tålmodighed, kan man filme ret imponerende time lapses. Og nu var det så heldigt at min kollega Emma havde nogle agern derhjemme, og jeg tænkte at de kunne blive et udemærket motiv.

Hvordan gør man?

Som du sikkert kan forstå, så handler det meget om forberedelse. Gør man en fejltagelse i starten, kan man først se den flere uger senere. Derfor vil jeg fortælle om de erfaringer jeg har fået fra projektet.

Hvilket udstyr, og hvorfor?

Jeg valgte at filme min time lapse med et systemkamera fra Panasonic. Man kan selvfølgelig bruge hvilket som helst stilbilledkamera, og mange mobiltelefoner har også indbygget en time lapse-funktion. Det vigtigste er, at kameraet har en intervalfunktion. Visse kameraer har det indbygget, ellers findes der specielle fjernbetjeninger med intervalfunktion (se vores udvalg her).

Udstyrsliste

Hvorfor valgte jeg Panasonic?

Jeg har tidligere brugt Panasonic for at filme time lapse, og jeg ved hvordan funktionen fuingerer. Det er let at indstille hvor mange billeder man vil have, med hvilket interval og hvornår kameraet skal begynde sin fotografering. Hvis tiden mellem billederne er over 1 minut, slukker kameraet automatisk mellem billederne for at spare på batteriet.

En anden fordel med Panasonic-kameraerne er, at man kan bruge lydløs fotografering med elektronisk lukker. Så siger kameraet ikke noget når det tager billedet, det forstyrrer ikke omgivelserne med sine lyde og det slider ikke på den mekaniske lukker.

En tredje årsag er at vi havde en strømforsyning til kameraet, så jeg kunne sætte kameraet til stikkontakten. Kameraet skal tage ret mange billeder over nogle ugers tid, så at slippe for at holde styr på hvornår batteriet skulle skiftes føles ret skønt. Normalt holder et batteri til ca. 300-500 billeder, hvilket giver ca. 12-20 sekunders film. I denne situation ville jeg dog ikke risikere noget, da kameraet skulle være igang så længe.

Den fjerde årsag er, at Panasonic har en smart funktion der sætter alle billederne sammen til en film direkte i kameraet. På den måde slipper man for et ekstra (besværligt) trin i computeren. Man har større kontrol over slutresultatet når man skaber filmen i computeren, da man f.eks. kan justere eksponering og hvidbalance inden filmen gøres færdig. Jeg anså dog at det ikke var det ekstra job værd, da alt blev filmet i et kontrolleret miljø.

Baggrund

Som baggrund brugte jeg en refleksskærm hængt op i en super clamp på en lysstativbom. Man kan naturligvis bruge hvad som helst som baggrund - en sort eller hvid papirbaggrund eller et stykke stof spændt ud på en ramme havde også fungeret fint. Men jeg havde dette i studiet, så det var bare at sætte det op.

Belysning

Jeg brugte to LED armaturer fra Akurat. Opstæningen stod lige udenfor kontoret, hvor vi slukker loftbelysningen hver aften. Jeg kontrollerede at der ikke var forskel på eksponeringen når loftslamperne var tændt og slukket, så det ikke skulle ses på filmen. For at gøre det, var det nødvendigt at skrue LED-panelerne op på maksimal effekt. Hvis man laver et lignende projekt derhjemme, så kan det være en fordel at gøre det et sted hvor man virkelig kan kontrollere lyset 100% (f.eks. i et kælderrum). Da lamperne skal være tændt meget længe, anbefaler jeg LED-lamper, da de ikke bliver varme og ikke trækker meget strøm.

Indstillinger

Indstillingerne i kameraet var ikke så mærkværdige. Jeg ville holde et lavt ISO-tal og stor blænde for kort dybdeskarphed. Billedkvaliteten var indstillet på JPG, da jeg alligevel havde tænkt at skabe filmen direkte i kameraet. Intervallet var indstillet på at tage et billede hver 90'e minut. Ialt to projektet ca.3 uger.

Afspærring

Jeg valgte at sætte en afspærring op ved hjælp af noget tape og tydelige skilte, hvor det fremgik at der var en filmindspilning igang. Jeg ville ikke have at nogen skulle komme og flytte på noget. Hele processen tog jo som sagt et par uger, og alt skal stå helt stille.

Det færdige resultat

Jeg har valgt at afspille filmen i 12,5fps istedet for 25 for at få et lidt længere klip.

 

Et billede "behind the scenes"

 

Hvad har jeg lært?

Forberedelser

Det første agern låg i vand i en uge uden at gro. Så første uge var spildt. Jeg byttede til et agern der havde fået rødder, og så gik det hurtigt! For at undgå dødetid anbefaler jeg derfor at have flere frø til spiring, for at se hvilke som begynder at gro.

Indstillinger

Kameraet var indstillet til at tage et billede hvert 90. minut. I starten troede jeg at billederne skulle være alt for tæt på hinanden, men det viste sig at der var på grænsen til for langt mellem dem istedet. Med facit i hånden havde jeg skudt et billede hvert 30. minut istedet, for at få en blødere og længere film. Havde jeg siden ville have at filmen skulle gå hurtigere, havde jeg fikset det i efterbehandlingen.

Belysningen

Jeg oplevede det som om det lille egetræ fik meget brune blade. Efter at have stået i vinduet, har bladene fået sin forventede grønne farve. Jeg er ikke helt sikker på hvad dette skyldes, men en teori er at LED-panelerne ikke er designet til at belyse planter, og at de ikke har ret bølgelængde for at få fotosyntesen til at fungere normalt. Der findes specielle LED-lamper til planter, så skal du lave en time lapse af planter derhjjemme, kan det være en ide at finde sådan en lampe.

Afslutning

Jeg håber at dette giver dig lidt inspiration. Med lidt kreativetet og opfindsomhed kan man skabe spændende billeder og film uden at det behøver at blive for omstændigt. Prøv dig frem,du lærer noget hver eneste gang det bliver anderledes end du havde forventet. For at citere Thomas Edison, da det blev påpeget at han havde fejlet med at fremstille en glødepære, "Jeg har ikke fejlet, jeg har bare fundet 10.000 forskellige måder der ikke virker".


Patrick Cole

22-01-2019 12:23:00

Del

Vi hjælper dig med at tage bedre billeder

Billedet og det udstyr, der gør det muligt, har været vores lidenskab siden 1982. Scandinavian Photo tilbyder et bredt sortiment til film- og fotoentusiaster - uanset niveauet af viden. Udover udstyr tilbyder vi inspiration, viden, uddannelse og rådgivning.

Følg os:

50 80 77 70

Kontakt os

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Følg med i hvad der sker i fotobranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få gode tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

    FRI FRAGT PÅ ORDRE OVER 500,-

    Scandinavian Photo benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen på sitet. Accepterer du ikke brugen af cookies, kan du slukke for dem i din webbrowser. Dette kan dog medføre at visse funktioner på sitet ikke fungerer som de skal.