Det lader til at du bruger en gammel browser, så vi kan ikke garantere at alt ser ud og fungerer som det skal.

3D-printer: Find den rette 3D-printer til dig

En 3D-printer giver dig helt nye muligheder for at skabe, f.eks. indenfor arkitektur, uddannelse og industrielt design, eller hvorfor ikke skabe dit helt eget kameratilbehør? Der findes modeller til alle, fra nybegyndere til avancerede brugere, og vi glæder os til at hjælpe dig med at finde vej i 3D-djunglen.

 

Banner-3d.jpg

Hvor meget kundskab kræves?

Når det kommer til 3D-printere, er der mange der tror, at betjeningen kræver avanceret kundskab, men sådan behøver det ikke at være. Det du behøver at vide, varierer afhængigt af hvilken model du vælger. Der er printere der passer til familien, nybegynderen og skoler hvor kravet på teknisk indsigt er lille. Der er printere til den mere erfarne kreatør, der passer til det lille firma, uddannelsesinstitutioner eller arkitektkontor. Og slutteligt er der printere der passer til industriel fremstilling af prototyper.

Software

Det lyder måske svært at tegne din model op fra bunden, men i dag findes der programmer der hjælper dig med at lykkes med dine udskrifter. En 3D-printer arbejder med en digital tegning skabt i en slags CAD-lignende program- Når du køber en printer følger der ofte software med, og i mange tilfælde følger der også et galleri med færdige modeller med. Så kan du bare vælge, tilpasse og printe - lettere bliver det ikke. Kan du derimod allerede benytte andre 3D-programmer, bliver du ikke låst til det medfølgende software. De fleste almindelige 3D-formater understøttes så du kan importere tegninger fra andre programmer. 

At sammenligne forskellige modeller

Ved sammenligning af forskellige 3D-printere, kan det være godt at vide hvilke parametre du skal kigge på. Nogle af dem som du skal have styr på er opløsning, hastighed og maksimal udskriftsstørrelse.

Opløsning

En 3D-printers opløsning baseres på lagrenes tykkelse. Det vises med et span på f.eks. 100-400 microns. En almindelig misforståelse er, at højere tal er bedre, men 100 microns betyder et tyndere lag end 400 microns og derfor også en mere detaljeret udskrift.

Hastighed

Hastigheden på 3D-printeren skrives i mm/s. I visse situationer er det dog en fordel at printe i lavere hastighed, for at få et mere nøjagtigt print.

Udskriftsstørrelse

Udskriftsstørrelsen er størrelsen på printpladen, den overflade som printerne kan printe på. Den måles i bredde, dybde og højde, f.eks. 120x120x120mm, og vise hvor store modeller du kan printe.

Udskriftsteknologi

Noget af det der adskiller de forskellige modeller af 3D-printere, er hvilke materialer de kan printe med. Alle printerne bygger på samme type af process, hvor lag på lag af materiale bygger din 3D-udskrift. Vi kigger på tre forskellige teknikker:

1. Fused Filament Fabrication (FFF)

FFF, eller FDM som det også kan kaldes i en del fora, er den mest almindelige teknik som 3D-printere benytter. Ved denne teknik bruger printeren et trådformet materiale (filament) som er placeret på en spole. Ved udskrift føres filamentet ind i printeren, varmes op og presses smeltet ud i lag på din 3D-udskrift.

Nu findes FFF-printere også med fuldfarveudskrift. Det betyder at printeren har blækpatroner som indfarver filamentet og giver farve hele vejen rundt printet. Ikke alle printere kan dog printe med fuldfarve, kun printere med separat plads til farvepatron klarer dette.

2. Stereolithography Apparatus (SLA)

En anden teknik er SLA. Her bygges 3D-udskriften op via et væskebaseret resin der hærdes af UV-LED-lys. SLA-teknikken giver print med høj nøjagtighed og avancerede detaljer.

3. Digital Light Processing (DLP)

En tredje teknik er DLP. Den minder om SLA, men i stedet for LED UV-lys, hærdes resinet af et projektorlys. DLP-teknikken skriver ud alle detaljer i et lag samtidigt, hvilket gør at du hurtigt og effektivt kan printe mange modeller med avancerede detaljer og høj nøjagtighed.

Der er mange materialer til 3D-udskrifter at vælge mellem, og alle har forskellige egenskaber, styrker, svagheder og en del materialer kræver mere forsigtighed end andre. En del printere kan kun benytte en slags materiale mens andre kan bruge flere forskellige slags. Der er også noget der hedder "åbent system" hvor printeren kan bruge tredjepartsmaterialer og ikke er låst til et mærke.

Materiale til FFF

PLA

Et af de mest udbredte materialer til 3D-printere er PLA, en plastik fremstillet af biokomposterbart materiale der giver god styrke og flot finish. Det er pålideligt og let at bruge, hvilket gør at det fungerer godt til alt fra prototyper til kreative detaljer. Der er forskellige typer af PLA som er blandet med andre materialer. Blandt andet tough PLA med noget mere holdbar struktur, antibakteriel PLA der forhindrer spredning af bakterier, metallic PLA* der visuelt ligner f.eks. kobber samt carbon PLA* med kulfiber for yderligere styrke. Slutteligt findes Color PLA, der kan indfarves med blæk i printerne fra da Vinci color-serien.

*Kræver et forstærket mundstykke til din 3D printer.

Materiale til SLA/DLP

Resin

Dette er et væskebaseret materiale der bruges til printere med laser- eller projektorlys, hvor materialet hærder når det udsættes for UV. Dette materiale har en stærk lugt ved produktion og derfor foregår det hele i et lukket miljø i printeren. For at gøre det lidt sværere, så findes der også forskellige typer resin. Standard resin har en blød og glat overflade med et højt detaljeniveau. Castable resin har også et højt detaljeniveau og kan bruges til støbeforme indenfor håndværk, som f.eks. smykker og af tandlæger. Flexible resin er, som navnet antyder, et blødt og fleksibelt materiale der kan bruges til at producere f.eks. dæmpende distanceklodser, bløde håndtag m.m. Rigid resin er det stiveste resin og bruges når man skal fremstille tynde men holdbar designs, f.eks. små turbiner og ventilatorblade.

 

Nybegyndere - enklere modeller til familien, hjemmebrug og kontor

PRO FFF - lidt mere avancerede modeller til kontor, uddannelsesinstitutioner og virksomheder

PRO SLA/DLP - avancerede modeller til produktion

 

INSPIRATION

Se hvad du f.eks. kan bruge din 3D-printer til.


Har du behov for hjælp med at vælge det rette udstyr, er du altid velkommen til at kontakte os for vejledning. Du når os på info@scandinavianphoto.dk, vores Facebook-side eller via telefon 50 80 77 70.

Held og lykke.

Vi hjælper dig med at tage bedre billeder

Billedet og det udstyr, der gør det muligt, har været vores lidenskab siden 1982. Scandinavian Photo tilbyder et bredt sortiment til film- og fotoentusiaster - uanset niveauet af viden. Udover udstyr tilbyder vi inspiration, viden, uddannelse og rådgivning.

Følg os:

50 80 77 70

Kontakt os

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i hvad der sker i fotobranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få gode tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

Scandinavian Photo benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen på sitet. Accepterer du ikke brugen af cookies, kan du slukke for dem i din webbrowser. Dette kan dog medføre at visse funktioner på sitet ikke fungerer som de skal.