Scandinavian Photo bruger cookies, ved fortsat at bruge denne webplads godkender du dette.
Gå til kassen

PHOTOBLOGGEN - en blog om foto og billede

Her kan du læse om produkttester, få andre nyttige produkt- og fotograferingstips samt masser af inspiration! Vil du lære dig mere om dit kamera og de forskellige tilbehør? Her kan du finde meget. Har du nogle spørgsmål eller forslag til produkter du gerne vil se i produkttester, så send os gerne en e-mail: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Vi tester Polaroid og Impossible I-1

Da Polaroid i 2008 offentliggjorde at de ville nedlægge produktionen af instantfilm, gjorde The Impossible Project det umulige: De købte Polaroids sidste fabrik et par dage inden den skulle nedlægges og fortsatte produktionen af film til de gamle Polaroidkameraer – selvom maskinerne var afviklede, og uden hverken formler eller leverandører

I dag producerer The Impossible Project, der nu går under navnet Impossible, ikke bare film til Polaroidkameraerne 600, SX-70 og Image/Spectra samt 8x10-film til storformatkameraer. De er også begyndt at opkøbe gamle Polaroidkameraer som renoveres og opfriskes inden de sælges. Desuden har de lige lanceret et helt nyt kamera, fremstillet til 600-film: Impossible I-1.

Polaroidkameror

Jeg har længe fotograferet med Polaroid 600 og været rigtigt glad for den. I forbindelse med Impossibles udvikling, er jeg dog blevet mere og mere interesseret i de andre modeller, og jeg har derfor nu testet både Polaroid SX-70 og Impossible I-1 og sammenlignet dem med min godt brugte Polaroid 600. Jeg var meget positivt indstillet til begge kameraer, og jeg blev ikke skuffet, selvom der er en del ting jeg gerne havde set forbedret på nyproduktionen.

Polaroid 600 + Sx-70
Polaroid 600 Cool Cam og Polaroid SX-70, fotograferet med Impossible I-1.


Polaroid 600

600-kameraet jeg har benyttet er et Cool Cam med autofokus og indbygget flash. Der er rigtigt mange forskellige modeller af Polaroid 600, men de fleste er udformet på ca samme måde og har samme funktioner. Kameraet har egentlig kun én manuel indstilling, og det er eksponeringskompensationen hvor du kan justere din eksponering i tre trin: neutral, lysere eller mørkere. Flere modeller har manuel fokus hvor du kan vælge mellem forskellige forudbestemte afstande.

Polaroid 600

Cool Cam er et relativt klumpet kamera, men også ganske holdbart (taler af erfaring). Mit 600-kamera har været med til det meste, og er oftest pakket løst ned i rygsækken sammen med andre ting. Jeg kan ikke påstå at jeg har været superforsigtig med mit kamera, og selvom jeg aldrig har mishandlet det, har det stået model til en hel del og klaret sig perfekt.

Objektivet har en brændvidde på 106mm og automatisk lukker og blænde der selv indstilles efter lysets forhold og kompenseres med flash. Blænden er på f/14,6 - f/45 og lukkertiden bevæger sig mellem 1/200 og 1/3 sekund.

Polaroid 600 Cool Cam

Alle Polaroidkameraer bør benyttes i gode lysforhold, og Polaroid 600 er ikke nogen undtagelse. Hvis lyset bliver for dårligt bliver billedet for mørkt, eller også får du uskarpe billeder pga kamerarystelser, når kameraet vælger en lang lukkertid. Polaroid 600 har desværre ikke noget stativfæste, så du kan ikke så let montere det på et stativ. Under dårligere lysforhold kan det være en god idé at stille kameraet på et bord eller på et andet stabilt underlag, men da kameraets udløserknap er ret stram, er risikoen for kamerarystelser alligevel ret stor.

Polaroid 600 lång slutartid
Fotograferet med Polaroid 600, håndholdt i svagt lys ved aftentid.

Kameraet søger er bare et vindue der går lige gennem kameraet, så du ser ikke hvad linsen ser. Da søgeren er placeret til venster på kameraet mens objektivet sidder i midten, kan det være svært at komponere billeder, specielt hvis du vil have motivet centreret.

Fordelen med Polaroid 600 er, at udvalget af film til denne model er ret bredt. Du kan vælge mellem forskellige rammer med forskellige mønstre, farver og forme - en sjov detalje der kan give billedet det der lille ekstra, når det bruges på den rigtige måde.

Polaroid 600 Round frame
Polaroid 600, round frame.


Polaroid SX-70

Også denne model har automatisk blænde- og lukkertidsindstilling med lukkertider fra 1/175 til mere end 10 sekunder, og den største blænde er f/8. Objektivets brændvidde er på 116mm. Udover det faktum at SX-70 er et spejlreflekskamera, er der ikke flere indstillingsmuligheder end på Polaroid 600. SX-70 har også en eksponeringskompensation, dog med flere justeringsmuligheder og ikke kun tre trin.

Polaroid SX-70

Det jeg så mest frem til med SX-70 var, at det det er et spejlreflekskamera, så billedet man ser i søgeren er det samme man får ud af kameraet. Det bliver meget lettere at komponere billedet, og da kameraet har manuel fokus, får du fuld kontrol over dit billede, og du ved præcis hvordan både komposition og skarphed bliver i det færdige billede.

Polaroid SX-70 - Emma

Jeg blev ikke skuffet over dette kamera, og det levede absolut op til mine forventninger. Det er så utroligt sjovt at arbejde med kameraet, og for mig der er vant til at sjusse mig lidt frem til komposition og fokus, føles det rigtigt godt at have fuld kontrol. Billederne bliver skarpe og detaljerne fremhæves på en lækker måde. Desuden åbner SX-70 for en verden af nærbilleder, da nærfokusgrænsen er på kun 26 cm, til forskel fra Polaroid 600 hvor man skal over en meter væk fra motivet for at få fokus.

Natur SX-70

Kameraets manuelle fokus gør, at kameraet er bedst egnet til motiver der står stille. Det kan være svært at få skarpe billeder af bevægelige motiver som børn og dyr. Kameraet er perfekt til portræt- og landskabsbilleder, men det kan også være sjovt at forsøge sig med snapshots. Skarpheden er jo langt fra alt i et Polaroidbillede.

SX-70 er også kompakt. Det kan foldes sammen til en flad lille pakke der er let at have med i en mindre taske eller endda en stor jakkelomme. Det ser jeg som en stor fordel, da det bedste kamera jo er det du har med, og jo lettere det er at have med, jo større er chancen for at du ikke går glip af det perfekte billede. Det eneste jeg savner på SX-70 Original er stativfæste og fæste til kamerarem - noget der dog findes på opfølgerne SX-70 Alpha 1 och SX-70 Sonar.

Polaroid SX-70 - kompakt


Impossible I-1

Impossibles nye I-1 er et kamera jeg var meget nysgerrig efter, og jeg havde høje forventninger ved lanceringen. Med dette kamera har man blandet det traditionelle og analoge fra de gamle Polaroid 600-kameraer med digitale funktioner der leveres via en app til iOS der styrer kameraet via Bluetooth.

I-1 app

Når kameraet bruges for sig selv, er det stort set lige så simpelt som Polaroid 600. Den har en eksponeringskompensation i tre trin samt en tænd- og slukknap til den nye LED-ringflash. Den er noget mindre end Polaroid 600, men ikke lige så kompakt som SX-70.

Impossible I-1

I-1 er udstyret med en pop-up-søger - denne er også bare et "vindue" der ikke viser det egentlige billede. Desværre er det her kameraet halter lidt i mine øjne. Det var ret svært at arbejde med søgeren. Da man ikke kan have øjet op mod søgeren, men istedet kigge igennem den fra ca 4-5 cm afstand, bliver kameraet ret ustabilt i hånden. Det er også svært at forestille sig hvordan resultatet bliver. Selvom søgeren, lige som objektivet, er placeret midt i kameraet, synes jeg at det er svært at få motivet centreret. Det er et fåtal af de billeder jeg har taget med kameraet der blev præcis som jeg forestillede mig det, desværre.

I-1 komposition

Bortset fra problemerne med søgeren, er I-1 et rigtigt spændende kamera. Når du forbinder den med din telefon får du en hel række nye funktioner som ingen af de gamle Polaroidkameraer har. Den mest anvendelige er muligheden for at indstille lukkertid, blænde, flasheffekt og fokusafstand manuelt. Den manuelle kontrol af samtlige indstillinger er det alle de gamle kameraer savner, og det gør dette kamera pengene værd. Blænden kan stilles mellem f/7-f/51 og lukkertiden kan indstilles mellem 1/250 - 30". Flashen har fire forskellige niveauer: stærk, medium, blød og slukket. Fokus har fem forskellige trin, fra 20cm til uendeligt.


I-1 app Manual Mode

Udover manuel kontrol kan du finde andre sjove funktioner som dobbelteksponering, light painting (manuel eksponeringslængde) og maling med farve (samme funktion som light painting, men med et farvefilter i din telefon som kan bruges til at skabe farvemønstre i dit billede). Du kan også bruge mobilen som fjernudløser til selvportræt eller billeder med lang lukkertid, og du kan også indstille den til selvudløser eller lydudløsning.

I-1 app funktioner

Dubbelexponering med I-1
Dobbelteksponering med Impossible I-1.

Colorpaint med I-1
Color paint med Impossible I-1.

Impossible siger at der kan komme flere funktioner i appen med tiden. Drømmen havde været at man kunne få live view i appen, og se hvad kameraet ser. Dette havde kompenseret for den halvdårlige søger på kameraet og gjort det meget lettere at komponere billedet korrekt.


Konklusion 

Polaroid 600 er et sjovt kamera der er let at bruge. Hvis man er lige så fascineret af instantfilm som jeg er, og godt kan lide at leve med lidt tilfældigheder, kan man sagtens nøje sig med de få indstillinger og mangel på kontrol som dette kamera leverer - det er jo trods alt charmen med det hele.

Skulle jeg købe et Polaroidkamera i dag, havde jeg dog absolut købt et SX-70 - uanset om jeg havde et Polaroidkamera i forvejen eller om det var mit allerførste. Polaroid 600 kan være nok så sjovt og enkelt, men film til disse kameraer er ikke billigt, og engang imellem kan det være både trættende og dyrt med et resultat der ikke lever op til det billede, man havde i hovedet - eller i søgeren. SX-70 vinder også meget på sit kompakte design.

Impossible I-1 har et stort potentiale og giver mange kreative muligheder. Det er sjovt at eksperimentere med de forskellige funktioner via appen, og jeg elsker at kunne arbejde med dobbelteksponeringer - noget jeg har savnet i originalmodellerne. Desværre leverede søgeren ringere kontrol end dem på Polaroid 600 og jeg blev aldrig rigtigt venner med den. Det er meget muligt at man lærer at anvende den med tiden, men i en test sammen med SX-70 har den svært ved at konkurrere.

For mere inspiration og billeder taget med Polaroidkameraer – tjek Impossibles billedgalleri og onlinemagasin.Produkttest,


Vi forbeholder os for eventuelle fejl i tekster og billeder samt udsolgte produkter og urimelig prisfejl.
Alle priser vises i danske kroner.


Sitemap (xml)