Scandinavian Photo bruger cookies, ved fortsat at bruge denne webplads godkender du dette.
Gå til kassen

PHOTOBLOGGEN - en blog om foto og billede

Her kan du læse om produkttester, få andre nyttige produkt- og fotograferingstips samt masser af inspiration! Vil du lære dig mere om dit kamera og de forskellige tilbehør? Her kan du finde meget. Har du nogle spørgsmål eller forslag til produkter du gerne vil se i produkttester, så send os gerne en e-mail: photobloggen@scandinavianphoto.se.

Tips og tanker om street photo

Mine tips og tanker om street photo

Dette indlæg er skrevet af vores medarbejder Frederik Jörgensson, en passioneret streetfotograf der arbejder i vores butik i Malmö. Hans blog finder du på http://exponeramera.blogspot.se/

Hvad er gadefoto?

Du har sikkert hørt om "street photo" eller gadefoto på dansk. Det er let at tro, men street photo har egentlig ikke noget med gaden at gøre. Gadefoto er istedet billeder af mennesker. Mennesker i byen, mennesker i landsbyen, mennesker på stranden. Det er ligemeget hvor menneskerne er, bare der er mennesker.
Først og fremst er det billeder af fremmede. Fremmede i sit eget sammenhæng, i sit eget liv. Intet er arrangeret; ordene "arrangeret" og "gadefoto" passer ikke sammen. Alt bygger på, at billederne viser den spontane virkelighed.

Dette er min fortolkning af, hvad gadefoto er. For mig er gadefoto en livsstil.


Hvornår opstod det?

Den type billeder der klassificeres som "gadefoto" har man jo i pricippet altid set - Dog kaldtes den tidligere for dokumentarfotografi. Oprindelsesstedet anses at være i Paris i starten af 1900-tallet. I USA begyndte gadefotografering at tage form i midten af 1900-tallet. I Norden slog gadefotografering ikke igennem før i starten af 2000-tallet. Google man gadefotografi dukker Henri Cartier-Bresson højst sandsynligt op, en kendt fotograf fra Frankrig som på 1900-tallet tog mange af de mest kendte gadebilleder. Skulle jeg jeg anbefale andra fotografer som er værd at tjekke, ville det nok være Severin Koller samt Vivian Maier.

Hvem kan gadefotografere? Hvad behøver man?

Alle kan fotografere på gaden, men der er mange der har stærke meninger om hvilket udstyr man kan, må og bør bruge, og hvordan man skal bruge det.
Fundementalisterne, hvis man må kalde dem det, mener at man skal have et analogt søgerkamera, sort/hvid film og et fast vidvinkelobjektiv. Det skal være kompakt, diskret og stille. Pionererne indenfor gadefoto sagde aldrig et ord om, hvilket udstyr man skulle bruge.

Så uanset om du bruger din mobil, et kompaktkamera eller et stort systemkamera er det helt fint. Og uanset om du har en vidvinkel eller lang tele er det også helt okay. Hvis man ikke er vandt til at fotografere mennesker, kan det være skønt at starte med lidt længere brændvidde for at distancere sig lidt fra dem man fotograferer.

Når jeg selv fotograferer, holder jeg mig oftest til 35mm og 50mm på fuldformat. Og jeg bruger ikke zoomobjektiv, for jeg vil holde størrelse og vægt nede samt få så god billedkvalitet som muligt. Uanset om jeg bruger min Nikon D800 (stor) eller Fujifilm X100s (lille) bliver det fine billeder.


”Regler”

Hovedreglen er, at der ikke er nogle regler. I fotografering generelt er der ikke noget der er "rigtigt" eller "forkert", da det er en kunstform. En måde at udtrykke sig på. Alle har ret til at udtrykke sig, hvad enten det er i tekst- eller billedform. Eller dans, eller mad eller hvad du nu er til. Men med det i tanken, er der alligevel nogle retningslinier der er gode at kende.

Der er ingen lov eller regel der siger, at man ikke må fotografere andre mennesker. Heller ikke, at man ikke må uploade dem på nettet eller bruge billederne i en bog. Dog må billederne ikke bruges kommercielt. Der er også regler for, hvor private eller intime billeder af andre mennesker du må offentliggøre. Du må f.eks. ikke offentliggøre nærbilleder af folk i en intim situation eller et nærbillede af deres ansigt. Du må derimod gerne offentliggøre et situationsbillede som de er en del af.

Yderst sjældent er det sket, at nogen er kommet hen til mig for at fortælle, at det er forbudt at tage billeder af folk. Det er det ikke. Af alle de tusindvis billeder jeg har taget, er jeg ikke blevet konfronteret af flere end hvad jeg kan tælle på min venstre hånd. Tænk dog på ikke at tage billeder i krækende situationer. Brug din sunde fornuft, og vær frem for alt venlig mod dem du fotograferer. At give et smil skader ikke.


Som sædvanligt...

Alt du kan bruge indenfor fotografiens store rammer, fungerer også på gadefoto. Hvad betyder det? Kort sagt, at man kan søge efte rlinier og mønstre man normalt ikke ser, farver der skiller sig ud, og sidst men ikke mindst, kontraster.

En vindende opskrift er at holde sig til tommelfingerreglen "less is more". At tilføje ting til billedet er let, kunsten er at skrælle elementerne væk og kun have det allervigtigste - en udfordring der er værd at stræbe efter.

Noget der også er værd at nævne, er udtrykket ”the decisive moment”. Det kan være sjovt at tage billeder af alt muligt, men forsøg at finde det øjeblik hvor der sker noget specielt. Tager du f.eks. billeder af to mennesker der gør noget sammen, bliver billedet mere interessant.

At turde

Det mest vanskelige er dog at turde, at se lige gennem kameraet på et menneske man ikke kender og tage et billede af ham eller hende. Det kan være svært at overskride den tærskel, der kan føles stor og ubehagelig.

Der er kun en måde at overkomme den rædsel på - at øve. Fotografer, fotografer, fotografer! Som jeg skrev tidligere, kan det være lettere at starte med et teleobjektiv for at undgå den der næsten intime kontakt man får med en person man fotograferer.

For mig blev det som en rus. Jeg tog et billede, selvom det føltes ubekvemt, men samtidigt føltes det så godt at jeg bare ville have mere. Og sådan fortsatte det. I dag tager jeg billeder af folk overalt rundt om mig, og det føles som det mest naturlige i hele verden.


En vigtig ting at pointere er, at man bliver nødt til at være selvsikker i det man gør. Tvivler du inden du tager billedet, så synes og mærkes det, og det er let at andre får forkert opfattelse af dig - og så kan det gå helt galt, hvis man er uheldig.

 Instruktion & fototips,


Vi forbeholder os for eventuelle fejl i tekster og billeder samt udsolgte produkter og urimelig prisfejl.
Alle priser vises i danske kroner.


Sitemap (xml)