Fotografer Perseiderna 2022

Oplev og fotografer Perseiderne. Fænomenet forekommer mellem den 8.-12. august, og du kan se Perseids-meteorregnen med det blotte øje. Det er en perfekt mulighed for at fotografere stjernehimlen sammen med spektakulære meteorer, der brænder op i jordens atmosfære. Vi hjælper dig med at finde det kamera, objektiv og stativ, du har brug for, og de bedste kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne.

Fem tips til fotografering af meteorregnen Perseiderne

Vil du have tips til, hvordan du bedst finder og fotograferer meteorregnet Perseidserne? I indlægget kan du læse om:

  1. Hvad er Perseiderne?
  2. Hvornår er Perseiderne mest synlige?
  3. Hvor er Perseiderne synlige?
  4. Kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne
  5. Kamera, objektiv og stativ til fotografering af Perseiderne

Perseiderna och starlink satelit

Når du fotograferer Perseiderne, kan du inkludere bonusobjekter i dit billede; her kan du både se meteoren (til højre i billedet) og en klynge Starlink-satellitter (til venstre). Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T1 og Samyang 12 mm f/2, ISO 3200, f/2 og 30 sek.

Hvad er Perseiderne?

Perseiderne dannes efter at kometen Swift-Tuttle er passeret jorden. Når kometen er passeret, kan vi se resterne af dens hale, som producerer op til 60 meteorer i timen. Meteorerne falder ned og brænder op i Jordens atmosfære - det er det, der opfattes som stjerneskud eller, i dette tilfælde, som en meteorregn. Takket være den høje intensitet er det relativt nemt at fange dette på kameraet.

Hvornår er Perseiderne mest synlige?

Perseiderne er en tilbagevendende meteorregn (også kendt som en meteorsværm), der finder sted hvert år i begyndelsen af august. Tag ud om natten mellem den 8. og 12. august for at opleve meteorregnen. Du kan se det med det blotte øje, så længe du venter til efter midnat, og det er synligt, indtil det begynder at klare op. Du vil bemærke, at antallet af meteorer stiger, jo længere du er ude, og efter et par timer før solopgang når meteorregnen sit maksimum.

Hvor er Perseiderne synlige?

For at se meteorregnen skal du tage ud til et afsides, mørkt sted, så der ikke er forstyrrende lys på nattehimlen. Find et sted med god udsigt til stjernehimlen og væk fra byer og belysning - jo mørkere, jo bedre. Kig op på den nordlige stjernehimmel, og du vil finde Perseiderne i stjernebilledet Perseus. Hvis du er usikker på, hvordan du finder stjernebilledet Perseus, er der flere apps i både Apple App Store og Google Play, som du kan prøve. Et tip er at downloade appsne, før du begiver dig ud på mørke og afsides steder.

Perseiderna.jpg

Kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne

For at kunne tage et skarpt og godt billede er der nogle få ting, du skal overveje, når du indstiller dit kamera. Når du fotograferer stjerner og meteorer, er der en vigtig faktor, du skal tage hensyn til. Det er, at Jorden drejer hurtigere, end du kan forestille dig. For at sikre, at stjernerne er skarpe prikker og ikke lange linjer, skal du bruge en formel, der gør det nemt at beregne lukkertiden (se formlen i afsnittet nedenfor). Når du har indstillet lukkertiden, skal du vælge en stor blænde, og derefter hæve ISO-værdien så højt som muligt. Nedenfor kan du læse mere detaljeret om, hvordan du beregner den rigtige lukkertid for dit kamera, og hvilke indstillinger du skal bruge.

Beregning af lukkertid til stjernefotografering

Her er et eksempel på, hvordan du kan beregne lukkertiden for et objektiv med en brændvidde på 14 mm. Start med at kontrollere, hvor lang din brændvidde er, det er angivet i mm på dit objektiv. Beregn din værdi i stedet for de 14 mm i eksemplet.

Når du ved, hvilken brændvidde du har på dit objektiv, skal du finde ud af, hvilken størrelse sensor du har. Du kan finde disse oplysninger enten under tekniske specifikationer eller i kameraets manual. Vælg formlen nedenfor alt efter, om du har en full frame-, APS-C- eller Micro 4/3-sensor. Beregn den langsomste lukkertid, du kan bruge, og afrund tiden nedad for at være på den sikre side.

Formel for lukkerhastighed: 500 / (objektivets brændvidde x brændviddefaktor)

Fuldformatkamera: 500 / 14 mm = 35 sekunder
APS-C: 500 / (1,5 x 14 mm) = 23 sekunder
Micro 4/3: 500 / (2 x 14mm) = 17 sekunder

Kan du ikke regne det ud? Prøv dig frem.

Synes du, det er kompliceret? Så kan du løse problemet ved at tage et testbillede og zoome ind til maksimum på skærmen for at kontrollere, at stjernerne er skarpe. Hvis stjernerne ikke er skarpe, kan du prøve at vælge en hurtigere lukkertid – det behøver ikke at være sværere end det.

Indstil blænden (f-tal)

For at få så meget lys som muligt skal du indstille blænden (f-tal) så lavt som muligt (lavt f-tal betyder stor blænde). Eksempler på store blænder er f/1,4, f/1,8, f/2,0 op til f/4. For at få så lav ISO-værdi som muligt anbefaler vi, at du indstiller f-tallet lavt for at få så meget lys som muligt. Hvis du har et rigtig godt kamera, kan du vælge en lidt højere værdi, hvis du vil have ekstra skarphed.

Balance mellem lys og ISO

Den tredje og sidste indstilling for at få en god lysbalance i dit billede skal du afslutte med at justere ISO-værdien. Øg ISO-værdien, indtil du kan se stjernerne tydeligt, når du tager et testbillede. Da du allerede har indstillet den rigtige lukkertid og blænde, skal du blot hæve eller sænke ISO-værdien, indtil du er tilfreds med resultatet.

Brug manuel fokus for at få skarpe billeder

Når lysindstillingerne er klar, er det tid til at fokusere på stjernehimlen. Du kan fokusere på stjernehimlen ved enten at bruge kameraets display eller ved at se på objektivets fokusring for at fokusere på uendeligt. Indstil dit objektiv fra AF til M for at indstille fokus manuelt. Zoom ind til maksimum, og drej på fokusringen, indtil du kan mærke, at stjernerne kommer i fokus.

Du kan også se på dit objektiv, så det er indstillet til "uendelig" og normalt i den yderste ende af fokusringen. Du er nødt til at teste dig frem, da linjerne ikke er helt nøjagtige på linsen. Vi anbefaler, at du tager et billede, zoomer så meget ind på billedet som muligt og kontrollerer, at det ser godt ud.

Monter kameraet på et stativ, slå billedstabiliseringen fra og brug selvudløseren

For at få skarpe billeder skal du gøre et par sidste ting:

  1. Monter kameraet på et stativ
  2. Slå billedstabiliseringen fra på både kameraet og objektivet (medmindre kameraet gør det automatisk)
  3. Brug kameraets selvudløser eller en kabeludløser for at undgå at ryste lukkeren

Brug disse trin til at få skarpe billeder, når du fotograferer stjernehimlen for at få skarpe billeder. Det vigtigste er, at kameraet er helt stille. Bevægelsen ved at trykke på kameraets udløserknap eller gå forbi stativet er nok til at forårsage minimal bevægelse, hvilket fører til sløring.

Perseiderna 1.jpg

Udstyr til fotografering af Perseiderne

For at fotografere Perseiderne skal du bruge et systemkamera, et objektiv og et stativ. Når du fotograferer meteorsværme om natten, skal du bruge et stærkt vidvinkelobjektiv for at fange hele nattehimlen og få masser af lys ind i kameraet.

Systemkamera til fotografering af Perseiderne

Pak dit kamera, objektiv, hukommelseskort, stativ og ekstra batterier med, når du tager ud om natten. Hvis du ikke har et systemkamera, anbefaler vi, at du kigger på et systemkamera, der kan tage gode billeder i mørke og optage med manuelle indstillinger.

Her finder du hele vores udvalg af systemkameraer.

Objektiver til fotografering af Perseiderne

For at få så meget lys som muligt fra meteorer og stjerner har du brug for et stærkt vidvinkelobjektiv. Tag et kig på objektiverne og se, hvad de siger. Det er en god idé at bruge objektiver med en brændvidde på mellem 10-24 mm og helst med et så lavt blændetal (blænde) som muligt. Nedenfor kan du se eksempler på nogle objektiver, der er gode til at fotografere stjernehimlen og Perseiderne.

Her finder du hele vores udvalg af objektiver.

Stativer for lange lukkerhastigheder og skarpe billeder

Hvis du vil tage billeder af nattehimlen, stjernerne og Perseiderne, har du brug for et stabilt stativ. Prøv de forskellige indstillinger på stativhovedet og -benene, før du går ud i mørket, så du kan ændre højde og vinkler uden at skulle kigge efter, og du sparer en masse tid i mørket.

Her finder du hele vores udvalg af stativer.


Vi er her for at hjælpe

Har du brug for hjælp med at vælge det rette udstyr, er du altid velkommen til at kontakte os for vejledning. Du når os på info@scandinavianphoto.dk, vores Facebook-side, på telefon 78 72 69 00, eller hvorfor ikke besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København.


15-07-2022

Del