Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ

Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.

Hvilket stativ skal jeg vælge?

Indhold

Hvorfor et kamerastativ?

Hvornår har du brug for et stativ, og hvad er fordelene ved det? Kort sagt er den mest almindelige årsag, at du ønsker at fotografere med lange lukkertider. Hvis du vil fotografere en stjernehimmel eller fange vandfald med bølgende bevægelser, skal du bruge en lang lukkertid. En lang lukkertid kan være alt fra et halvt sekund og opefter, hvilket simpelthen ikke kan holdes helt stille med hånden. Læs mere om lukkertider her.

Et stativ er også en hjælp, når du bruger tungt udstyr. Et kamera med et stort teleobjektiv bliver tungt at tage billeder med på fri hånd, og et stativ hjælper dig med at aflaste ryg og skuldre.

En anden grund til at bruge et stativ kan være, at du ønsker at sammensætte flere eksponeringer i Photoshop eller Lightroom. For at kunne gøre det skal billederne tages fra nøjagtig samme vinkel, selv om lukkerhastighederne er korte. Nogle kameramodeller tager flere eksponeringer direkte i kameraet for at øge skarpheden, det dynamiske område eller farvedybden, hvilket kræver, at kameraet skal være helt stille, mens billederne tages.

"Behind the scene" og resultatet. Fotografering af vandfald med lange lukkertider kræver et stativ. Her blev der anvendt en lukkertid på 5 sekunder. Foto af Martina Kallin

Hvilket kamerastativ skal jeg købe?

Der er mange forskellige kamerastativer at vælge imellem i meget forskellige prisklasser. Før du køber et stativ, skal du vide, hvordan og hvornår du vil bruge det, så du kan få et stativ, der passer til dine behov og omstændigheder. For at være helt tilfreds med dit køb skal du stille dig selv følgende spørgsmål:

1. Hvilken slags kamera og udstyr har du?

For det første skal stativet være tilpasset dit kameraudstyr, så du ikke køber et stativ, der er for spinkelt. Risikoen ved et for lille stativ er, at dit udstyr ikke bliver stående på plads og i værste fald går ned ad bakke. Risikoen ved et for stort stativ er, at det slet ikke kan tages med på dine fototure.

Selvfølgelig vejer større stativer mere, men de kan klare tungere belastninger og er bedre egnet til større stativhoveder, som igen kan klare større og tungere objektiver. Men hvis du har et kompaktkamera eller et mindre, lettere systemkamera, er et mindre og lettere stativ tilstrækkeligt.

2. Hvordan vil du bruge stativet?

Vil du tage stillbilleder, eller vil du tage mange billeder? Hvis det er tilfældet, findes der forskellige stativhoveder, der er bedre egnet til de forskellige anvendelser, men det er helt muligt at købe et ekstra stativhoved til det samme stativben for at opfylde begge behov. Læs mere om forskellige stativhoveder længere nede på siden.

Prøv at tilpasse størrelsen på stativbenet og stativhovedet så godt som muligt. Færdige stativsæt har allerede en størrelse, der passer til hinanden.

3. Er ekstra høj eller lav arbejdshøjde vigtig for dig?

Se efter stativets maksimale højde for at finde et stativ, der passer til din højde eller dit valg af motiv. Husk, at hvis stativet har en midtersøjle, vil arbejdshøjden øges.

Men hvis det er vigtigt med meget lav højde - f.eks. hvis du fotograferer meget makro - skal du kigge efter et spredt stativben eller alternativt en foldbar eller vendbar midtersøjle for at få kameraet så tæt på jorden som muligt. De sammenklappelige midterste søjler er også praktiske, hvis du optager mad eller flatlays.

4. Hvor stort må stativet være, og hvor meget må det veje?

Et stativ er ikke godt nok, hvis det bare står hjemme i et opbevaringsrum. Et fotostativ i fuld størrelse med et solidt hoved kan veje op til fire kilo og et videostativ op til det dobbelte. Din skydestil spiller også en stor rolle her. For studiefotografen er det ligegyldigt, at stativet vejer meget, mens en udendørs eller landskabsfotograf vil have et robust, men let stativ, da han/hun skal bære stativet med sig. Sportsfotografen vil have et virkelig let og smidigt stativ og foretrækker ofte et monopod, mens vloggeren måske er bedst med et ministativ.

Hvor stort (eller lille) stativet kan foldes sammen, kan også have betydning, hvis du skal have det med på ture og vandreture. Kontroller, om stativet kan foldes med benene nedad eller opad - sidstnævnte betyder, at stativhovedet er gemt mellem benene, hvilket gør det mindre sammenklappeligt.


Til toppen af siden

Forskellige typer af stativer

Hvad er forskellen mellem video- og fotostativer?

Den største forskel på stativsæt til foto og video ligger i stativhovedet. Fotostativer er bedst egnet til stillbilleder, hvor du låser hovedet for at holde kameraet helt stille, mens videostativer er designet til at give dig mulighed for at bevæge hovedet med glidende, fine bevægelser, mens du filmer. Derfor har videostativer ofte en mere avanceret bevægelseskontrol, så du kan følge bevægelser og optage bevægelige scener på en god måde.

Ud over stativhovedet har videostativer normalt altid et håndtag, som gør det nemt at panorere og styre kameraets bevægelser. Videostativer er normalt også designet til at kunne håndtere tungere kameraer og har et mere robust og stabilt design end fotostativer.


Til toppen af siden

Dele til kamerastativ

Når vi taler om stativer, mener vi normalt stativhoved plus stativben. Stativhovedet giver dig mulighed for at indstille kameraet i den retning, du ønsker, og stativbenene er det, som hovedet monteres på. Her vil vi gennemgå alle de forskellige dele af et stativ, og vi vil gå fra top til bund.

Kameraplader

Et større kamera kræver en større kameraplade, der giver mere kontaktflade med kameraet, hvilket simpelthen får det til at sidde bedre. Et modelspecifikt L-beslag giver den absolut bedste pasform mod kameraet og bedre muligheder for at optage i portrættilstand, da tyngdepunktet stadig er placeret direkte over stativhovedet.

Stativhoved

Dette er det hoved, der bruges til at justere kameraet og låse det i den korrekte position. Der findes forskellige stativhoveder til forskellige formål. Læs mere om forskellene mellem stativhovederne nedenfor.

Stativhovedet er monteret på stativet med et standard 3/8" gevind, hvilket betyder, at det er muligt at montere stativhoveder og stativben af forskellige mærker sammen. Videostativer kan have en nivelleringskop i stedet for en 3/8"-skrue. I dette tilfælde skal stativhovedet have en nivelleringskugle af samme størrelse.

Midtersøjle

Mange stativer er udstyret med en midtersøjle. Det kan forklares mest simpelt som en stang, der går gennem midten af stativbenene, og som kan justeres i højden, så du får en god arbejdshøjde på kameraet. Med andre ord øger det stativets samlede højde uden at gøre det meget tungere, men på den anden side bliver hele konstruktionen mindre stabil med midterstammen højt oppe. Kameraet er også mere følsomt over for rystelser og bevægelser, f.eks. på grund af vind, når midtersøjlen er hævet til det maksimale.

De største stativer har derfor ofte ikke en midtersøjle, da stabilitet er den højeste prioritet. I mindre stativer er det undertiden muligt at fjerne midtersøjlen, hvilket reducerer vægten og øger stabiliteten, men på bekostning af højden.

Den midterste søjle giver dig dog mulighed for at dreje kameraet vandret for at optage panoramiske eller bevægelige scener, hvilket er fantastisk, hvis du ikke har disse muligheder med stativhovedet.

Ved dobbeltben forstås, at stativet har par ben i alle eller nogle af bensektionerne, normalt i de to øverste sektioner og et enkelt ben i den nederste. Dobbelte benrør giver øget stabilitet og betyder også ofte, at hvert stativrør har samme tykkelse fra hoved til fod. Der er dog mere materiale, og stativet vejer derfor mere.


Til toppen af siden

Forskellen mellem stativhoveder

Der er flere forskellige typer stativhoveder at vælge imellem med forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder. De mest almindelige typer stativhoveder er tilt-, trevejs, video-, tilt- og kardanhoveder. Her gennemgår vi de forskellige typer, nævner fordele og ulemper og giver dig tips om gode stativhoveder til dit formål.

Kugleledshoved | Tre-vejs hoved | Videohoved | Gimbalhoved | Tilthoved

AGU_8112.jpg

Kugleledshoved

Tilt-hovedet er et af de mest almindelige og alsidige stativhoveder til fotografering af stillbilleder. Den består af en kugle, der kan bevæge sig meget frit, så du kan indstille præcis den vinkel, du ønsker, og derefter låse kuglen i en fast position. Designet er let at bruge, fleksibelt og gør det nemt at skifte fra liggende til stående visning. Den Kugleledshoved kan findes på både små mini stativer til større, robustere foto stativer. Til tungere udstyr er det vigtigt at vælge et stativhoved med en høj maksimal belastning.

Fordele

 • Hurtig at sætte op og tilpasse sig til situationen
 • Let at indstille en lige horisont
 • Fungerer til en lang række forskellige former for stillbilleder

Ulemper

 • Ikke egnet til videooptagelse, da det er meget let at vippe kameraet til siden
 • Mindre velegnet til store teleobjektiver, stor risiko for at objektivet og kameraet falder på siden

Ting at overveje

En for lille kugle gør håndteringen vanskeligere, da du er nødt til at stramme låsene meget hårdt. Det større hoved har en friktionsbremse, som gør håndteringen lettere. Hvis du ved, at du vil fotografere landskabspanorama, skal du sørge for at købe et kuglehoved med panoramalås eller købe et separat panoramahoved.

Trevejs-hoveder

Fordele

 • Giver maksimal kontrol over vinkler og grader
 • Perfekt til panoramafotografering
 • Kan håndtere tungere kameraer

Ulemper

 • Langsom at indstille
 • Tungere end kuglehoveder

Ting at overveje

I modsætning til et vippehoved kan trevejshoveder ikke bevæge sig lige så frit. Hvis du ønsker at bruge det med et stativ med en sammenklappelig midtersøjle, kan det være et problem.

Videohoved

Fordele

 • Glatte, jævne bevægelser under optagelserne
 • Muligheder for at afbalancere en tungere rig

Ulemper

 • Kan ikke indstille kameraet til portrættilstand
 • Begrænset anvendelse til stillbilleder

Ting at overveje

Hvis du skal filme udendørs, skal du anskaffe dig et stativ med nivelleringsfunktion, så du kan indstille horisonten lige allerede i stativet under videohovedet.

Ting at overveje

Vær forsigtig, før du foretager balanceringen! Hvis du ikke har afbalanceret hovedet, før du udløser kameraet, kan hele pakken gå ned ad bakke. Hvis du ved, at du vil optage meget opad eller nedad, kan du afbalancere gimbalvægten i overensstemmelse hermed.

Tilthoved

Et tilthoved på en monopod giver dig adgang til en kameraplade, så du hurtigere kan montere/afmontere kameraet og tage billeder i portrættilstand.


Til toppen af siden

Forskellige materialer

Stativer er hovedsageligt fremstillet af enten aluminium eller kulfiber, begge med fordele og ulemper. Detaljer som låse og knopper kan være af plast eller metal. Metal holder meget bedre, og der er et bedre udvalg af reservedele.

Stativer i aluminium

Stativer af aluminium er holdbare og pålidelige. De kan tåle hård håndtering, og en lille bule eller to vil ikke påvirke deres holdbarhed væsentligt. Aluminium bliver på den anden side tungere og frygtelig koldt, hvis du er ude at skyde om vinteren.

Kulfiberstativer

Kulfiber er et meget stærkt og let materiale, men det er også dyrere. Vægtforøgelsen er især mærkbar på større stativer. Så længe kulfiber udsættes for belastning i den rigtige retning, er det lige så holdbart som aluminium. Kulfiber bliver ikke så koldt som aluminium og er derfor mere behageligt at arbejde med i kolde omgivelser. Det kan dog blive lidt mere skørt, når det er rigtig koldt, hvilket er endnu en grund til at være lidt mere forsigtig.

Smarte funktioner

Udjævning

Nogle videohoveder er udstyret med en nivelleringskugle. Dette er en måde at sikre, at hovedet er monteret helt vandret, selv hvis jorden og stativet ikke er vandret. Der kan også købes en separat nivelleringsbase, som skrues ind mellem stativbenet og stativhovedet.

Kan jeg montere en mobiltelefon på et kamerastativ?

Ja! Det eneste, du skal bruge, er en stativholder, som skrues fast på kamerapladen på stativet. Hvis du synes, at bordstativer er for små, og du ønsker et højt stativ til din telefon, er kamerastativer gode. Hvis du allerede har et stativ, er en mobiltelefonholder en enkel og billig investering, så du kan bruge stativet sammen med din telefon - perfekt, hvis du f.eks. ønsker at filme eller sende live bag kulisserne, mens du optager.

At tage et stativ med

At tage et stativ med på fototure øger helt sikkert vægten. De er også en smule voluminøse og passer sjældent i en standard kamerataske. Nogle kamerastativer leveres med en stativtaske med et bærehåndtag, men det kræver stadig, at du skal bære det i hånden.

På den anden side har mange kamerarygsække særlige spænder og en lomme til at hænge stativet uden på tasken. Det er en praktisk måde at bære et stativ på, som både giver dig frie hænder og ikke gør det særlig tungt for dig. Kig efter stativbeslag, når du køber en ny kamerarygsæk, så bliver det meget nemmere at have dit stativ med på dine fototure. Vi har også praktiske bærestropper til stativet, så du nemt kan hænge det over skulderen.

Nogle smarte måder at bære stativer på

Til toppen af siden


Du er velkommen til at kontakte vores eksperter for rådgivning og support på 78 72 69 00 eller via vores kontaktformular. Du kan også besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København. Bliv gratis medlem af vores community eller tjek vores nyheds- og kundskabssider, hvor du finder lærerige indlæg og inspiration, der kan hjælpe dig med at udvikle dig endnu mere i dit kreative arbejde.


Mere kundskab

23
maj

Find den rigtige kikkert til dine behov

Med en kikkert kan du opleve dine omgivelser på en fantastisk måde. Der er et par ting at overveje, når du vælger kikkert, afhængigt af dit brug og dine behov. En multikikkert er f.eks. anderledes end en jagtkikkert eller marinekikkert. Her har vi samlet information en række gode råd, så du kan finde den kikkert der passer bedst til dig.

Læs mere

16
maj

Gimbalguide – alt om gimbals

En gimbal hjælper dig med at få flotte film ved at stabilisere dit kamera eller din telefon, så du undgår rystelser og ryk i bevægelserne. Det betyder, at dine optagelser får et mere jævnt og professionelt udseende. Her gennemgår vi, hvordan du kommer i gang og bruger en gimbal på den bedste måde, og vi giver gode råd om gimbals.

Læs mere

1
mar

Hvilket systemkamera skal jeg købe?

Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.

Læs mere

3
jan

Alt om vlogging

Vlogging, eller videoblogging som det kaldes, er en form for dagbog, hvor indholdet består af video i stedet for tekst. At starte en vlog eller udvikle en eksisterende vlog kan gøre at der opstår nogle spørgsmål. Måske spekulerer du på, hvilket vloggingkamera du skal vælge, og hvordan du kan få bedre lyd eller lys i dine videoer? Uanset om du allerede har en vlog eller overvejer at starte en - kan du finde gode råd, inspiration og udstyr til din vlogging her.

Læs mere

30
nov

Alt om makrofotografering

Kort sagt er makrofotografering fotografering af små detaljer på tæt hold. Ved at forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt foto kan du se detaljer, mønstre og strukturer, som normalt ikke er synlige for det menneskelige øje. Her har vi samlet gode råd og inspiration samt produkttips, så du kan komme godt i gang med makrofotografering.

Læs mere

9
jun

Supermåne og blodmåne - 5 tips til fotografering af månen

Månens forskellige faser er fantastiske at se og populære at fotografere, men endnu mere imponerende er supermåne og blodmåne. Her har vi samlet vores bedste tips til systemkameraer, objektiver og kameraindstillinger, der egner sig til månefotografering, så du kan skabe magiske billeder.

Læs mere

Scandinavian Photo

12-01-2023

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv