Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ
Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.
Indhold
- Hvorfor et kamerastativ?
- Hvilket stativ skal jeg købe?
- Forskellige typer af stativer
- Hvad er forskellen mellem et videostativ og et fotostativ?
- Dele til stativ
- Forskellen mellem stativhoveder
- Stativmateriale
- Spænder og låse
- Smarte funktioner
- Kan jeg montere en mobiltelefon på et kamerastativ?
- Medbringelse af et stativ
Hvorfor et kamerastativ?
Hvornår har du brug for et stativ, og hvad er fordelene ved det? Kort sagt er den mest almindelige årsag, at du ønsker at fotografere med lange lukkertider. Hvis du vil fotografere en stjernehimmel eller fange vandfald med bølgende bevægelser, skal du bruge en lang lukkertid. En lang lukkertid kan være alt fra et halvt sekund og opefter, hvilket simpelthen ikke kan holdes helt stille med hånden. Læs mere om lukkertider her.
Et stativ er også en hjælp, når du bruger tungt udstyr. Et kamera med et stort teleobjektiv bliver tungt at tage billeder med på fri hånd, og et stativ hjælper dig med at aflaste ryg og skuldre.
En anden grund til at bruge et stativ kan være, at du ønsker at sammensætte flere eksponeringer i Photoshop eller Lightroom. For at kunne gøre det skal billederne tages fra nøjagtig samme vinkel, selv om lukkerhastighederne er korte. Nogle kameramodeller tager flere eksponeringer direkte i kameraet for at øge skarpheden, det dynamiske område eller farvedybden, hvilket kræver, at kameraet skal være helt stille, mens billederne tages.
Hvilket kamerastativ skal jeg købe?
Der er mange forskellige kamerastativer at vælge imellem i meget forskellige prisklasser. Før du køber et stativ, skal du vide, hvordan og hvornår du vil bruge det, så du kan få et stativ, der passer til dine behov og omstændigheder. For at være helt tilfreds med dit køb skal du stille dig selv følgende spørgsmål:
1. Hvilken slags kamera og udstyr har du?
For det første skal stativet være tilpasset dit kameraudstyr, så du ikke køber et stativ, der er for spinkelt. Risikoen ved et for lille stativ er, at dit udstyr ikke bliver stående på plads og i værste fald går ned ad bakke. Risikoen ved et for stort stativ er, at det slet ikke kan tages med på dine fototure.
Selvfølgelig vejer større stativer mere, men de kan klare tungere belastninger og er bedre egnet til større stativhoveder, som igen kan klare større og tungere objektiver. Men hvis du har et kompaktkamera eller et mindre, lettere systemkamera, er et mindre og lettere stativ tilstrækkeligt.
2. Hvordan vil du bruge stativet?
Vil du tage stillbilleder, eller vil du tage mange billeder? Hvis det er tilfældet, findes der forskellige stativhoveder, der er bedre egnet til de forskellige anvendelser, men det er helt muligt at købe et ekstra stativhoved til det samme stativben for at opfylde begge behov. Læs mere om forskellige stativhoveder længere nede på siden.
Prøv at tilpasse størrelsen på stativbenet og stativhovedet så godt som muligt. Færdige stativsæt har allerede en størrelse, der passer til hinanden.
3. Er ekstra høj eller lav arbejdshøjde vigtig for dig?
Se efter stativets maksimale højde for at finde et stativ, der passer til din højde eller dit valg af motiv. Husk, at hvis stativet har en midtersøjle, vil arbejdshøjden øges.
Men hvis det er vigtigt med meget lav højde - f.eks. hvis du fotograferer meget makro - skal du kigge efter et spredt stativben eller alternativt en foldbar eller vendbar midtersøjle for at få kameraet så tæt på jorden som muligt. De sammenklappelige midterste søjler er også praktiske, hvis du optager mad eller flatlays.
4. Hvor stort må stativet være, og hvor meget må det veje?
Et stativ er ikke godt nok, hvis det bare står hjemme i et opbevaringsrum. Et fotostativ i fuld størrelse med et solidt hoved kan veje op til fire kilo og et videostativ op til det dobbelte. Din skydestil spiller også en stor rolle her. For studiefotografen er det ligegyldigt, at stativet vejer meget, mens en udendørs eller landskabsfotograf vil have et robust, men let stativ, da han/hun skal bære stativet med sig. Sportsfotografen vil have et virkelig let og smidigt stativ og foretrækker ofte et monopod, mens vloggeren måske er bedst med et ministativ.
Hvor stort (eller lille) stativet kan foldes sammen, kan også have betydning, hvis du skal have det med på ture og vandreture. Kontroller, om stativet kan foldes med benene nedad eller opad - sidstnævnte betyder, at stativhovedet er gemt mellem benene, hvilket gør det mindre sammenklappeligt.
Forskellige typer af stativer
Trebensstativ / tripods
Et trebensstativ er stabilt og giver dig mulighed for at tage billeder med flere stop længere lukkertider, end du kan på egen hånd. Egnet til f.eks. studie- og landskabsfotografer. Stativer fås i mange forskellige udformninger og materialer med forskellige antal sektioner, maksimale belastninger og maksimale højder.
Stativer kan sælges med stativben alene eller med stativben + stativhoved. I dette tilfælde er det (hovedsageligt) stativhovedet, der bestemmer, hvilken type brug det er egnet til - foto eller video. For fotostativer er det vigtigt at kunne låse hovedet i en fast position, mens videohoveder er bevægelige for at kunne lave glidende og fine bevægelser under optagelsen.
Stativer fås med forskellige typer ben - med et enkelt ben eller to ben. Sidstnævnte har dobbelt par ben i de øverste sektioner for at give ekstra stabilitet.
Nogle stativer kan ombygges til et enkeltbenede stativer. I dette tilfælde fjerner du et af benene og skruer det sammen med den centrale søjle, så du får et "to-i-en"-stativ!
Etbensstativ / monopods
Hvis du ofte fotograferer med et tungt kamera og objektiv, er en monopod en god løsning til at aflaste din ryg og dine skuldre og stabilisere dit kamera med et minimum af udstyr. En monopod fylder lidt, vejer lidt, er let at bruge og er praktisk at have med sig.
En monopod fungerer som et støtteben, når du tager billeder. De bruges ofte til sport, hvor du har brug for støtte, men også skal være mobil og i stand til at bevæge dig hurtigt. Som fotograf giver en monopod dig mere mobilitet, men ikke samme stabilitet som et trebensstativ.
Kameraet kan skrues direkte fast på monopodet for at opnå minimal vægt, men du kan også vælge et separat stativhoved for større mobilitet eller med et quick-release-beslag for nemmere at skifte mellem kameraer.
Med en monopod kan du også holde kameraet højt oppe i luften over publikum og få unikke vinkler og bruge fjernudløsere eller din telefon via WiFi.
Ministativ og bordstativ
Hvis du er på udkig efter det mindst mulige stativ, skal du vælge et ministativ. De fleste bordstativer har en maksimal højde på ca. 10-25 cm og en maksimal belastning på ca. 3 kg, hvilket gør dem ideelle til kompaktkameraer, actionkameraer og lettere systemkameraer.
Ministativer fås med gevindskruer eller med stativhoveder og med ekstra arme til at fastgøre tilbehør som f.eks. belysning eller lydoptagelse. Nogle ministativer har fleksible ben, så du kan fastgøre stativet omkring grene og rækværk. Ministativer er gode til makro- og rejsefotografering.
Mobilstativer og selfie-stænger
Mange, men ikke alle, ministativer leveres med en mobiltelefonholder, så du kan bruge det til både kamera og mobiltelefon. Et stativ til mobiltelefoner kan bruges til både fotografering og filmning, men også til at stille telefonen op til at se indhold.
En selfiepind til din telefon eller dit actionkamera gør det nemmere at indfange nye vinkler, når du filmer, men giver dig også mulighed for at vende kameraet mod dig selv - perfekt til vlogging eller selvportræt. Nogle selfie sticks kan også bruges som mobilstativer.
Hvad er forskellen mellem video- og fotostativer?
Den største forskel på stativsæt til foto og video ligger i stativhovedet. Fotostativer er bedst egnet til stillbilleder, hvor du låser hovedet for at holde kameraet helt stille, mens videostativer er designet til at give dig mulighed for at bevæge hovedet med glidende, fine bevægelser, mens du filmer. Derfor har videostativer ofte en mere avanceret bevægelseskontrol, så du kan følge bevægelser og optage bevægelige scener på en god måde.
Ud over stativhovedet har videostativer normalt altid et håndtag, som gør det nemt at panorere og styre kameraets bevægelser. Videostativer er normalt også designet til at kunne håndtere tungere kameraer og har et mere robust og stabilt design end fotostativer.
Dele til kamerastativ
Når vi taler om stativer, mener vi normalt stativhoved plus stativben. Stativhovedet giver dig mulighed for at indstille kameraet i den retning, du ønsker, og stativbenene er det, som hovedet monteres på. Her vil vi gennemgå alle de forskellige dele af et stativ, og vi vil gå fra top til bund.
1/4" og 3/8" skrue
Under alle systemkameraer og kompaktkameraer er der et stativgevind, dvs. et skruehul. Den mest almindelige størrelse er 1/4". Da alle kameraer har den samme størrelse stativgevind, passer alle stativer fysisk set til alle kameraer. Der er dog andre aspekter, du skal tage hensyn til for at få det rigtige stativ til dit kamera og dine anvendelsesformål, f.eks. vægt og størrelse.
Der er også 3/8" gevind, som er lidt større og sidder primært mellem stativbenet og stativhovedet.
Kameraplader
Kamerapladen skrues fast under kameraet med 1/4" gevind og giver dig mulighed for hurtigt og nemt at montere og fjerne kameraet fra stativhovedet - enten med en hurtigudløser eller ved at skrue den fast. Der medfølger altid en kameraplade, når du køber et stativhoved, men de kan også købes separat, hvis de skulle forsvinde, eller hvis du bruger flere kameraer og ønsker at kunne skifte hurtigt.
Kameraplader findes i mange forskellige størrelser, men der er et par forskellige standarder, hvoraf Arca og Manfrotto RC2 er to af de mest almindelige. Plader og stativhoveder med samme standard har samme bredde og riller, hvilket betyder, at du kan bruge kameraplade på et andet stativ uanset mærke.
Et større kamera kræver en større kameraplade, der giver mere kontaktflade med kameraet, hvilket simpelthen får det til at sidde bedre. Et modelspecifikt L-beslag giver den absolut bedste pasform mod kameraet og bedre muligheder for at optage i portrættilstand, da tyngdepunktet stadig er placeret direkte over stativhovedet.
Stativhoved
Dette er det hoved, der bruges til at justere kameraet og låse det i den korrekte position. Der findes forskellige stativhoveder til forskellige formål. Læs mere om forskellene mellem stativhovederne nedenfor.
Stativhovedet er monteret på stativet med et standard 3/8" gevind, hvilket betyder, at det er muligt at montere stativhoveder og stativben af forskellige mærker sammen. Videostativer kan have en nivelleringskop i stedet for en 3/8"-skrue. I dette tilfælde skal stativhovedet have en nivelleringskugle af samme størrelse.
Midtersøjle
Mange stativer er udstyret med en midtersøjle. Det kan forklares mest simpelt som en stang, der går gennem midten af stativbenene, og som kan justeres i højden, så du får en god arbejdshøjde på kameraet. Med andre ord øger det stativets samlede højde uden at gøre det meget tungere, men på den anden side bliver hele konstruktionen mindre stabil med midterstammen højt oppe. Kameraet er også mere følsomt over for rystelser og bevægelser, f.eks. på grund af vind, når midtersøjlen er hævet til det maksimale.
De største stativer har derfor ofte ikke en midtersøjle, da stabilitet er den højeste prioritet. I mindre stativer er det undertiden muligt at fjerne midtersøjlen, hvilket reducerer vægten og øger stabiliteten, men på bekostning af højden.
Den midterste søjle giver dig dog mulighed for at dreje kameraet vandret for at optage panoramiske eller bevægelige scener, hvilket er fantastisk, hvis du ikke har disse muligheder med stativhovedet.
Stativben
Stativbenene består af bensektioner. Jo færre sektioner, jo mere stabilt er det, og jo flere du har, jo større arbejdshøjde kan du opnå. Fordelen ved flere bensektioner er, at stativet kan være kortere, når det er foldet sammen.
Hver sektion og hvert stativben kan justeres individuelt i længden, så du kan tilpasse dig underlaget. Nogle stativer har også en delt position, hvilket betyder, at du kan frigøre en lås og vinkle et eller flere ben endnu længere udad, næsten helt vandret. Det giver dig mulighed for at komme meget tæt på jorden til f.eks. makrofotografering eller for at placere dig selv på vanskelige steder.
Stativer kan have et enkelt eller to ben. Enkelte ben er normalt fremstillet af teleskoprør, hvilket betyder, at de ligger inden i hinanden, så benene bliver tyndere for hvert afsnit. Det betyder, at det sidste stykke mod foden kan være meget tyndt.
Ved dobbeltben forstås, at stativet har par ben i alle eller nogle af bensektionerne, normalt i de to øverste sektioner og et enkelt ben i den nederste. Dobbelte benrør giver øget stabilitet og betyder også ofte, at hvert stativrør har samme tykkelse fra hoved til fod. Der er dog mere materiale, og stativet vejer derfor mere.
Forskellen mellem stativhoveder
Der er flere forskellige typer stativhoveder at vælge imellem med forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder. De mest almindelige typer stativhoveder er tilt-, trevejs, video-, tilt- og kardanhoveder. Her gennemgår vi de forskellige typer, nævner fordele og ulemper og giver dig tips om gode stativhoveder til dit formål.
Kugleledshoved | Tre-vejs hoved | Videohoved | Gimbalhoved | Tilthoved
Kugleledshoved
Tilt-hovedet er et af de mest almindelige og alsidige stativhoveder til fotografering af stillbilleder. Den består af en kugle, der kan bevæge sig meget frit, så du kan indstille præcis den vinkel, du ønsker, og derefter låse kuglen i en fast position. Designet er let at bruge, fleksibelt og gør det nemt at skifte fra liggende til stående visning. Den Kugleledshoved kan findes på både små mini stativer til større, robustere foto stativer. Til tungere udstyr er det vigtigt at vælge et stativhoved med en høj maksimal belastning.
På e kugleled kan der være en eller flere forskellige håndtag. Den ene knap, som regel den største, låser selve kuglen i position, og ofte er der også en friktionsbremse, som giver en vis modstand og gør det lettere at sigte kameraet med større præcision. Dette er praktisk, når du fotograferer med tungere udstyr. Når friktionsbremsen er indstillet korrekt, er der meget mindre risiko for, at kameraet falder fremad, når hovedledet slippes.
De lidt større kugleled har også panoramalåse, nogle gange både over og under selve ledet. Det betyder, at du kan dreje enten hele stativhovedet eller kun toppen af hovedet, uden at selve kuglen bevæger sig.
Fordele
- Hurtig at sætte op og tilpasse sig til situationen
- Let at indstille en lige horisont
- Fungerer til en lang række forskellige former for stillbilleder
Ulemper
- Ikke egnet til videooptagelse, da det er meget let at vippe kameraet til siden
- Mindre velegnet til store teleobjektiver, stor risiko for at objektivet og kameraet falder på siden
Ting at overveje
En for lille kugle gør håndteringen vanskeligere, da du er nødt til at stramme låsene meget hårdt. Det større hoved har en friktionsbremse, som gør håndteringen lettere. Hvis du ved, at du vil fotografere landskabspanorama, skal du sørge for at købe et kuglehoved med panoramalås eller købe et separat panoramahoved.
Trevejs-hoveder
Trevejshoveder består af tre forskellige drejeknapper - en til op/ned, en til højre/venstre og en til liggende/stående. Du indstiller hver akse separat, hvilket giver en meget præcis, men også langsom håndtering.
De er meget populære blandt arkitekturfotografer og landskabsfotografer, men fungerer også godt til f.eks. produktfotografering. Takket være det trevejshoved med tre separate låse fungerer de også meget godt med tungere kameraer. Ofte har trevejshovederne grader i vinklerne og er også udstyret med vaterpas i tre led.
Fordele
- Giver maksimal kontrol over vinkler og grader
- Perfekt til panoramafotografering
- Kan håndtere tungere kameraer
Ulemper
- Langsom at indstille
- Tungere end kuglehoveder
Ting at overveje
I modsætning til et vippehoved kan trevejshoveder ikke bevæge sig lige så frit. Hvis du ønsker at bruge det med et stativ med en sammenklappelig midtersøjle, kan det være et problem.
Videohoved
Et videohoved er, som navnet antyder, specielt tilpasset til at filme. De ligner trevejshoveder, men kan kun justeres til højre/venstre og op/ned. Frem for alt er de meget mere glidende i bevægelserne, så de giver mulighed for at følge med i filmoptagelser.
Oliedæmpning, mulighed for at justere balance og modstand sammen med en stativarm giver dig mulighed for at opnå flotte panoreringer og glidende bevægelser. Der findes både små og kompakte videohoveder, der passer til systemkameraer og mindre videokameraer, og betydeligt større modeller til broadcast- og cinemabrug.
Fordele
- Glatte, jævne bevægelser under optagelserne
- Muligheder for at afbalancere en tungere rig
Ulemper
- Kan ikke indstille kameraet til portrættilstand
- Begrænset anvendelse til stillbilleder
Ting at overveje
Hvis du skal filme udendørs, skal du anskaffe dig et stativ med nivelleringsfunktion, så du kan indstille horisonten lige allerede i stativet under videohovedet.
Gimbalhoved
Et kardanhoved er specielt tilpasset til brug med tunge teleobjektiver. De giver mulighed for hurtig håndtering og fleksibilitet og er populære inden for sports- og naturfotografering, hvor du skal have fat i hurtigt bevægelige motiver og bruge tunge teleobjektiver. Det svingende design gør det muligt at balancere objektivet og kameraet uden at vælte. Flere modeller kan skilles ad for at lette transporten, og kamerapladen kan justeres i højden.
Fordele
- Klarer tunge teleobjektiver
- Fleksibel og hurtig omstilling
- Minimal risiko for, at udstyret vælter eller falder (med korrekt afbalancering). Kameraet og objektivet svinger tilbage til deres udgangsposition, når du slipper kameraet
Ulemper
- Svært at bruge til andet end store teleobjektiver
- Stort og omfangsrigt hoved, der kræver et stort og stabilt stativ
Ting at overveje
Vær forsigtig, før du foretager balanceringen! Hvis du ikke har afbalanceret hovedet, før du udløser kameraet, kan hele pakken gå ned ad bakke. Hvis du ved, at du vil optage meget opad eller nedad, kan du afbalancere gimbalvægten i overensstemmelse hermed.
Tilthoved
Et tilthoved på en monopod giver dig adgang til en kameraplade, så du hurtigere kan montere/afmontere kameraet og tage billeder i portrættilstand.
Forskellige materialer
Stativer er hovedsageligt fremstillet af enten aluminium eller kulfiber, begge med fordele og ulemper. Detaljer som låse og knopper kan være af plast eller metal. Metal holder meget bedre, og der er et bedre udvalg af reservedele.
Stativer i aluminium
Stativer af aluminium er holdbare og pålidelige. De kan tåle hård håndtering, og en lille bule eller to vil ikke påvirke deres holdbarhed væsentligt. Aluminium bliver på den anden side tungere og frygtelig koldt, hvis du er ude at skyde om vinteren.
Kulfiberstativer
Kulfiber er et meget stærkt og let materiale, men det er også dyrere. Vægtforøgelsen er især mærkbar på større stativer. Så længe kulfiber udsættes for belastning i den rigtige retning, er det lige så holdbart som aluminium. Kulfiber bliver ikke så koldt som aluminium og er derfor mere behageligt at arbejde med i kolde omgivelser. Det kan dog blive lidt mere skørt, når det er rigtig koldt, hvilket er endnu en grund til at være lidt mere forsigtig.
Spænder og låse
Spænderne bruges til at fastlåse benene i en bestemt længde. Der findes to forskellige typer spænder.
Quicklås
Består af et lille håndtag, der bruges til at låse og låse benet op. De er pålidelige, men stikker lidt ud fra benene og kan derfor lettere komme i klemme i remme og andre ting.
Vredlås
Disse drejes for at åbne og lukke. De er smidige og giver stativet en slankere profil. Det er vigtigt at vide, hvilken vej du skal åbne og lukke, og at du skal være forsigtig med ikke at skrue låsen helt af.
Smarte funktioner
Indbygget vaterpas
Vaterpas kan indbygges i både vippehoveder, trevejshoveder og stativben og er en virkelig praktisk funktion til at sikre en helt vandret placering.
Vendbar eller sammenklappelig midtersøjle
Nogle stativer har en sammenklappelig midtersøjle eller en, der kan afmonteres og derefter fastgøres nedefra, med hovedet nedad, til stativhovedet. Det betyder, at kameraet kan monteres ekstremt tæt på jorden, hvilket er populært blandt makrofotografer, men det kan naturligvis også bruges på andre tidspunkter, hvor der er behov for at fotografere fra en lav vinkel.
Udjævning
Nogle videohoveder er udstyret med en nivelleringskugle. Dette er en måde at sikre, at hovedet er monteret helt vandret, selv hvis jorden og stativet ikke er vandret. Der kan også købes en separat nivelleringsbase, som skrues ind mellem stativbenet og stativhovedet.
Kan jeg montere en mobiltelefon på et kamerastativ?
Ja! Det eneste, du skal bruge, er en stativholder, som skrues fast på kamerapladen på stativet. Hvis du synes, at bordstativer er for små, og du ønsker et højt stativ til din telefon, er kamerastativer gode. Hvis du allerede har et stativ, er en mobiltelefonholder en enkel og billig investering, så du kan bruge stativet sammen med din telefon - perfekt, hvis du f.eks. ønsker at filme eller sende live bag kulisserne, mens du optager.
At tage et stativ med
At tage et stativ med på fototure øger helt sikkert vægten. De er også en smule voluminøse og passer sjældent i en standard kamerataske. Nogle kamerastativer leveres med en stativtaske med et bærehåndtag, men det kræver stadig, at du skal bære det i hånden.
På den anden side har mange kamerarygsække særlige spænder og en lomme til at hænge stativet uden på tasken. Det er en praktisk måde at bære et stativ på, som både giver dig frie hænder og ikke gør det særlig tungt for dig. Kig efter stativbeslag, når du køber en ny kamerarygsæk, så bliver det meget nemmere at have dit stativ med på dine fototure. Vi har også praktiske bærestropper til stativet, så du nemt kan hænge det over skulderen.
Nogle smarte måder at bære stativer på
Du er velkommen til at kontakte vores eksperter for rådgivning og support på 78 72 69 00 eller via vores kontaktformular. Du kan også besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København. Bliv gratis medlem af vores community eller tjek vores nyheds- og kundskabssider, hvor du finder lærerige indlæg og inspiration, der kan hjælpe dig med at udvikle dig endnu mere i dit kreative arbejde.
Mere kundskab
23
maj
Find den rigtige kikkert til dine behov
Med en kikkert kan du opleve dine omgivelser på en fantastisk måde. Der er et par ting at overveje, når du vælger kikkert, afhængigt af dit brug og dine behov. En multikikkert er f.eks. anderledes end en jagtkikkert eller marinekikkert. Her har vi samlet information en række gode råd, så du kan finde den kikkert der passer bedst til dig.
Læs mere16
maj
Gimbalguide – alt om gimbals
En gimbal hjælper dig med at få flotte film ved at stabilisere dit kamera eller din telefon, så du undgår rystelser og ryk i bevægelserne. Det betyder, at dine optagelser får et mere jævnt og professionelt udseende. Her gennemgår vi, hvordan du kommer i gang og bruger en gimbal på den bedste måde, og vi giver gode råd om gimbals.
Læs mere1
mar
Hvilket systemkamera skal jeg købe?
Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.
Læs mere3
jan
Alt om vlogging
Vlogging, eller videoblogging som det kaldes, er en form for dagbog, hvor indholdet består af video i stedet for tekst. At starte en vlog eller udvikle en eksisterende vlog kan gøre at der opstår nogle spørgsmål. Måske spekulerer du på, hvilket vloggingkamera du skal vælge, og hvordan du kan få bedre lyd eller lys i dine videoer? Uanset om du allerede har en vlog eller overvejer at starte en - kan du finde gode råd, inspiration og udstyr til din vlogging her.
Læs mere30
nov
Alt om makrofotografering
Kort sagt er makrofotografering fotografering af små detaljer på tæt hold. Ved at forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt foto kan du se detaljer, mønstre og strukturer, som normalt ikke er synlige for det menneskelige øje. Her har vi samlet gode råd og inspiration samt produkttips, så du kan komme godt i gang med makrofotografering.
Læs mere9
jun
Supermåne og blodmåne - 5 tips til fotografering af månen
Månens forskellige faser er fantastiske at se og populære at fotografere, men endnu mere imponerende er supermåne og blodmåne. Her har vi samlet vores bedste tips til systemkameraer, objektiver og kameraindstillinger, der egner sig til månefotografering, så du kan skabe magiske billeder.
Læs mereScandinavian Photo
12-01-2023
Del