Fem råd til bedre naturfotos

Her er fem konkrete råd til, hvordan du kan tage bedre og mere interessante naturfotos. Se også vores produkttips, der kan hjælpe dig med at forbedre kvaliteten af din fotografering og dine billeder.

1. Brug tid på at udforske nye steder

Ligesom det er let at vende tilbage til steder, man har besøgt før, er det lige så vigtigt at turde tage sig tid til at udforske nye steder. Benyt lejligheden til at undersøge og udforske midt på dagen, når du har masser af tid, og lyset (som regel) alligevel ikke er så tiltalende. På den måde behøver du ikke at skynde dig, når der er godt lys, og du behøver heller ikke at sidde fast i mørket på et sted, du ikke kender. Medbring et kompas (ofte tilgængeligt på din telefon) for at finde ud af, hvor solen står op og går ned et sted, så du ved, hvor du skal placere dig i forhold til de motiver, du har udforsket. Hvis du har svært ved at holde styr på det, kan du tænke på den gamle kending: “I Østen Stiger Solen Op”.

1.1.jpg

Efterår i Västergötland.

Når du fotograferer i direkte sollys, anbefaler vi ND-filtre, der dæmper lysindfaldet, hvilket giver dig flere muligheder for f.eks. at holde en længere lukkertid og en højere blændeværdi. Afhængigt af, hvor meget lys du ønsker at reducere, findes der forskellige filtre, der er gradueret i blændetrin. Et filter med 5 trin betyder, at det reducerer lysindfaldet med 5 blændetrin. Det anbefales også at bruge et stativ, så du kan placere kameraet præcis, hvor du vil have det, og tage billeder med længere lukkertider.

2. Fotografer når det er dårligt vejr

Efter regn kommer solskin, men ind imellem får man en utrolig udstilling af farver og lys. Lige før og efter regn er mine absolutte yndlingstidspunkter at fotografere på. Et sted, jeg ofte vender tilbage til, er Vätterstrand i Jönköping, hvor der efter et kraftigt regnskyl ikke er nogen i nærheden, og hvor sandet kan være helt uberørt. Selvfølgelig bliver himlen mere dramatisk, og lyset får en meget mere interessant karakter end i "fladt dagslys".

2.5.jpg

Efter et kraftigt regnvejr på Vätterstranden, Jönköping.

I dårligt vejr er det en god idé at kontrollere, at dit kamerahus og dine objektiver er vejrbestandige. Hvis ikke, kan det være klogt at investere i et regnslag for at beskytte dit udstyr. Det er også vigtigt at have en holdbar kamerataske, der beskytter dig, hvis det regner.

3. Den gyldne og den blå time

Der er to tidspunkter på dagen, der er mest interessante til naturfotografering. Ved solopgang og solnedgang kan du få et utroligt smukt lys, som det er umuligt at genskabe på nogen måde. Den gyldne time er det tidspunkt, hvor solen står lige i horisonten, og den blå time er det tidspunkt, hvor solen står lige under horisonten, før den står op eller efter den forsvinder bag horisonten. Sørg for at få mest muligt ud af dette lys. Vær der før disse tidspunkter og bliv et stykke tid efter. 

3.1.jpg

Efterårstur i Västergötland.

Det kan være magisk at sidde og vente på en solopgang eller solnedgang. Så sørg for at have noget at sidde på. Jupios seattex 45 er en utrolig alsidig sammenklappelig skammel, som du nemt kan tage med dig, uanset hvor du går hen. Glem heller ikke ekstra batterier, for det er ikke sjovt at sidde og vente og indse, at batteriet i kameraet ikke er nok, så køb ekstra batterier, så du ikke behøver at opleve det.

4. Stående og liggende billeder

Natur og landskaber forbindes ofte med landskabsbilleder ud fra det forældede begreb "landskab og portræt". Natur- og landskabsbilleder gør sig lige så godt i højformat, især i dag, hvor mange af billederne vises på telefoner med højformatskærme eller på platforme som Instagram. Hvis du er i tvivl, skal du tage et billede i hver orientering. Hvis du ikke har et zoomobjektiv med dig, kan du nemt lave et panorama af tre til fire portrætfotos for at få et landskabsbillede. Som en bonus giver dette en ekstra god opløsning, men det kræver, at motivet er relativt stille.

4.1.jpg

Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping

En bred brændvidde er nødvendig for at fange så meget af billedet som muligt. Her er fire eksempler på objektiver, der gør netop det. Et råd er at investere i gode objektiver, for det er der, hvor meget af billedkvaliteten ligger.

5. Stort og småt

Naturen er interessant i både stort og småt. Bjerge og storslåede landskaber er en naturlig del af naturfotografering, men det er ikke alle, der har den luksus at have en storslået bjergkæde i baghaven, så det er ekstra vigtigt at huske de små ting. Det kan give overraskende resultater at lede efter små motiver lige uden for døren til dit hus eller på en eftermiddagstur. Bjerge og store landskaber behøver heller ikke nødvendigvis at være synonymt med vidvinkelobjektiver. Normale zoom- og teleobjektiver er gode til landskabsbilleder, da du kan få et udsnit af scener, som ikke er muligt med vidvinkelobjektiver.

5.2.jpg

Nærbilleder kræver særlige objektiver eller tilbehør. Her skal du bruge et makroobjektiv eller noget, der kaldes en mellemring. Med mellemringe kan du nemt reducere nærgrænsen for dine objektiver ved at montere dem mellem objektivet og kamerahuset. Resultatet er, at du kan fokusere meget tættere på objekter. Du mister dog meget lys, hvilket igen påvirker billedets detaljer og kvalitet. For at sikre dette er det altid bedst at købe et dedikeret makroobjektiv.

Alle billeder er taget af Patrick Cole

 


Patrick Cole

16-03-2022

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i hvad der sker i teknikbranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

FRI FRAGT PÅ ORDRE OVER 500 KR
Gælder MyPack Privat uden omdeling