At tænke på inden du køber en drone

Mange har fået øjnene op for droner og de muligheder og nye perspektiver de kan give din fotografering. Der er dog en række spørgsmål som dukker op hos de fleste førstegangskøbere. Desuden er en del regler man skal lære og overholde, både for ens egen og andres sikkerhed. I dette indlæg får du hjælp til at vælge den rigtige type drone til dit behov samt tips til hvad du skal huske inden din første flyvetur.

Hvad skal jeg tænke på inden jeg køber en drone?
Foto: Magnus Högfeldt

Hvilken type drone skal du vælge?

Inden du investerer i en drone, er det smart at tænke lidt over hvad du vil bruge maskinen til. Der er nemlig stor forskel på droner, og dyrt er ikke altid lig med bedst til netop dit behov. Groft set kan man dele droner op i fire kategorier:

 • Legetøjsdroner
 • FPV- / racingdroner
 • Foto- og videodroner
 • Droner til industrielle applikationer

Legetøjsdroner

Små droner der kan bruges indenfor, ofte uden kamera eller med kamera af lav kvalitet. Små legetøjsdroner kan være en god introduktion til droneflyvning. Du lærer at navigere dronen gennem luften og får en følelse af kontrollen med maskinen. Derfor kan det være en god idé at investere i en lille legetøjsdrone til et par hundrede kroner for at lære den grundlæggende kontrol. Droner under 250g har heller ikke samme krav om forsikring og tilladelser som større droner har.

FPV- / racingdroner

Racing-droner kan opnå høje hastigheder, lave vilde manøvrer og flyve gennem små åbninger. De er sjove at flyve men kræver meget mere af piloten. Racingdronens kamera er fastmonteret for at give piloten et realistisk billede af dronens bevægelser. For at holde vægten nede, er kameraet typisk meget lille og leverer billeder og video i lav opløsning.

Foto- og videodroner

Droner, der er beregnet til film og foto, er ofte designet til at være stabile i luften og lave bløde og langsomme bevægelser. GPS-modtageren og højdemåleren sørger for at dronen bliver hvor den er, hvis du slipper controlleren - og da du som pilot ofte har mest fokus på at komponere billedet, hjælper dronens sensorer dig med at undgå at flyve ind i ting.

Droner til industrielle applikationer

Droner til industrielt brug er ofte designet til et specifikt anvendelsesområde, f.eks. inspektioner, personeftersøgning, termisk opmåling, 3D-scanning af bygninger eller andre praktiske formål. Der findes droner der kan navigere efter "fyrtårn" der placeres på jorden, for at opnå endnu højere præcision end GPS kan tilbyde.

 

Dronens egenskaber

Hvilken drone der er den rette for dig er et kompromis mellem de forskellige egenskaber som er vigtigst. Du må overveje hvilke egenskaber der er nødvendige og hvilke du kan give afkald på. For visse betyder det størrelsen mere end ydeevnen, for andre betyder billedkvaliteten alt. Her er en række egenskaber som kan betyde noget for dit valg af drone.

Størrelse og mobilitet.

En ultrakompakt drones største fordel er, at den altid kan være med, da den kan være med i kameratasken. Store droner kræver meget plads og har ofte meget udstyr der skal fragtes med, mens visse af de små kan være i en større bukselomme. En lille størrelse betyder ofte mindre kraft, lavere flyvetid og svagere modstand mod vindpust. Derimod har de mindre, lave droner en fordel ved take-off og landing i hård vind p.g.a. sit lave tyngdepunkt. 

Ultrakompakte droner

Kamera og sensor

De fleste foto- og videodroner på markedet har kameraet monteret i en 3-akset gimbal som stabiliserer billedet. Men der er stor forskel på kameraerne i de forskellige modeller.

De mindste droner har typisk et kamera med 1/2.3” sensor, mens de større har en 1" eller Micro 4/3-sensor. En større sensor giver bl.a. et renere billede og mindre støj i svagere belysning. Der findes også endnu større droner, hvor valgfrie systemkameraer eller videokameraer kan monteres.

Droner med 1" eller større sensor

Afstand og hastighed

Har du planer om at kunne følge med en sportsvogn med din drone? Eller vil du bare kunne lave stilfærdige flyvninger i solnedgangen? De små droner har typisk en maksimal hastighed mellem 30 og 50 km/t mens større droner når hastigheder på over 90 km/t.

Der er også stor forskel på hvor langt du kan flyve med din drone. Droner der benytter WiFi som forbindelse mellem drone og controller får ofte problemer ved nogle 100 meters afstand mens topmodellerne kan nå flere kilometer væk.

Batteritid

Flyvetiden er, modsat hvad man skulle kunne tro, et af de parametre der ikke adskiller droner så meget. Jo større og tungere en drone er, jo mere energi kræver den, så selvom den har større batterier, har den ikke væsentligt længere flyvetid. De fleste droner på markedet har derfor en flyvetid på mellem 20 og 30 minutter inden de skal have skiftet batteri. Mange foretrækker derfor at have ekstra batterier for at kunne være i gang længere.

Intelligent Flight Modes og sensorer

Mange moderne droner har forskellige intelligente flyvefunktioner, der kan hjælpe dig som fotograf og filmer. Du kan f.eks. bede dronen om at følge efter et motiv, automatisk cirkulere omkring det eller altid holde det i centrum af billedet mens du styrer dronens bevægelser.

Disse droner har også ofte antikollisionssensorer der sørger for, at dronen ikke flyver ind i vægge, grene eller andre forhindringer, så du kan fokusere på at få dine billeder i kassen.


Foto: Magnus Högfeldt - Mavic 2 Pro

Inden du flyver første gang

Inden du sender din nye drone op i luften, er der lige en række ting du skal have på plads. Du må nemlig ikke flyve uden "kørekort", og det er ikke alle steder du må flyve. 

Kørekort og registrering

Uanset om du flyver for sjov eller som erhver, skal du både have kørekort og forsikring til din drone. Vil du som privatperson flyve med en drone der vejer mere end 250g, skal du have kørekortet Dronetegn som du kan tage gratis på nettet.

Vil du udføre erhvervsmæssig flyvning i bymæssig bebyggelse, skal du i stedet have kørekortet Dronebevis. Dronebevis er ikke lige så let at skaffe og kræver en kortere uddannelse. Du finder en liste over godkendte uddannelsessteder på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Derudover skal du registreres som dronefører - det kan du gøre på virk.dk. Når din registrereing er gennemført, får du tilsendt et registreringsnummer. Dette nummer samt dit navn og telefonnummer skal skrives på dronen inden du må flyve med den.

Regler

Dronepiloter har en del regler at sætte sig ind i - og det er altid dit ansvar som pilot at kende de seneste regler og overholde dem. Du vil blive introduceret for reglerne når du tager dit dronekørekort, men du skal huske at holde dig opdateret med de seneste gældende regler.

Forsikringer

Din drone skal ansvarsforsikres inden du må flyve med den - og det gælder uanset om du er privatperson eller om dronen skal bruges til erhvervsmæssige formål. Det er ikke alle forsikringsselskaber der vil ansvarsforsikre din drone, så det er en god idé at undersøge markedet for aktuelle tilbud.

Hvor må man flyve?

Som privatperson må du ikke flyve i byområder og over større veje, og der er en række områder hvor det af den ene eller anden årsag ikke er tilladt at flyve. Det kan være lufthavne, militære områder eller særligt sensitive naturområder.

For at gøre livet som dronepilot lettere, har Naviair og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udviklet tjenesten Droneluftrum, hvor du enkelt kan se om du må flyve eller ej. Droneluftrum finder du på www.droneluftrum.dk eller som app.

Du skal altid tjekke kortet inden du flyver, da kontrolzoner kan opstå midlertidigt - så selvom du kender et område, kan det pludselig være forbudt at flyve der i et begrænset tidsrum.

Opdater din drone

Inden du tager afsted med din drone for fotografere, er det en god idé at sørge for, at alle apps og al firmware er opdateret. Både controller, drone og batterier har indbygget firmware der skal opdateres til seneste version inden du flyver - og det er rigtigt irriterende at skulle bruge en times tid på det når du står ude i skoven i solopgangen. Tag vingerne af dronen, tænd din controller og drone og følg anvisningerne på skærmen. Har du flere batterier, så husk at tænde dronen med hvert eneste af dem, så du ved at alle har seneste firmware.

Er du stadig i tvivl om hvilken drone du skal købe?

Du er altid velkommen til at kontakte os på tlf 50 80 77 70 eller info@scandinavianphoto.dk, vi svarer gerne på alle dine spørgsmål.

 


Magnus Högfeldt

12-09-2019

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:

78 72 69 00

Kontakt os
  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Følg med i hvad der sker i teknikbranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

  FRI FRAGT (UDEN OMDELING) PÅ ORDRE OVER 500 KR

  Scandinavian Photo benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen på sitet. Accepterer du ikke brugen af cookies, kan du slukke for dem i din webbrowser. Dette kan dog medføre at visse funktioner på sitet ikke fungerer som de skal.