Studieflash – At tænke på inden køb

Når du vælger studieflash er det vigtigt at produktet er pålideligt og stabilt i sin ydeevne. I denne artikel får du gode råd til valg af den rette flash til dit behov.

En stor grund til at benytte en studieflash er for at få kontrol over lyset og kunne genskabe samme resultat om og om igen. Det er derfor vigtigt at flashen giver et ensartet resultat i farve og lysstyrke ved hver eneste eksponering. Dette gør, at du som fotograf sparer mange timer i postproduktionen. Når du skal vælge din næste studieflash, er der en række faktorer at tage hensyn til. Herunder finder du vores tips til at vælge en flash der passer til dit behov.

 

john_hagby-studio_21.JPG

Hvad skal du fotografere?

Skal du fotografere headshots, har du ikke behov for specielt stor effekt, da motivet ikke er så stort som f.eks. helkropsportrætter. Ved portrætter kan du vælge en relativt stor blændeåbning (da man ofte vil have kortere dybdeskarphed på portrætter), hvilket gør at du ikke har brug for så meget lys. Det mindste du skal bruge er ca 20-100Ws pr flashhoved. Du kan med fordel benytte stærkere flashhoveder på f.eks. 500-1000Ws, men det er vigtigt at du tjekker at du kan skrue tilpas meget ned for lysstyrken. Fotograferer du derimod produkter, bør du satse på stærkere lamper, så du kan få en større dybdeskarphed med en mindre blændeåbning på objektivet.

Skal du fotografere et stort objekt som f.eks. en sofa, kan du behæve 400-500Ws fra hver flash. For portrætfotografering i grupper på 4-6 personer, kan du bruge flash . med en maks.styrke på 200-500Ws. Skal du fotografere et helt fodboldhod, bør du vælge lamper på mindst 500Ws. Det samme gælder, hvis du skal fotografere miljøer eller større produkter. Du skal også tage hensyn til, at forskellige lysformere stjæler forskelligt meget lys.

Funktioner du bør tage hensyn til

En studieflash bør være let at bruge, flytte, justere og gøre klar til brug. Vigtige nøglefunktioner for de fleste fotografer er effektomfang, cycle-tid, brændetid, arbejdskapacitet, slavemuligheder, modellys, vægt, størrelse og om du vil kunne bruge dem uden at have adgang til en stikkontakt eller ej.

Modellys

Karakteristisk for studieflash er, at de har et modellys så du kan se hvordan lyset falder på motivet og for at kameraet lettere kan stille fokus. Denne lyskilde er oftest halogen eller LED. På lidt bedre flashhoveder er det muligt at have et proportionelt modellys til den flasheffekt man bruger. På den måde kan man lettere indstille flere flashlamper samtidigt og se effekten direkte.

Cycletiden for flashen

Afhængigt af hvad du fotograferer, kan en hurtig cycletid være helt afgørende. Hvis du fotograferer produkter eller stilleben, betyder cycletiden ikke meget, men fotograferer du mode eller portræt er forskellen på at vente 0,3 sekunder eller 3 sekunder inden du kan tage næste billede helt afgørende.

Brændetid – skal du fotografere bevægelse eller statiske objekter?

Brændetiden kan sammenlignes lidt med kameraets lukkertid og har stor betydelse på, hvor skarpt et motiv i bevægelse bliver. En hurtig brændetid kan gengive et motiv i hurtig bevægelse skarpt. Almindelige studieflash kan have en brændetid der varierer mellem 1/800 sekund op til hurtigere end 1/5000 sekund. Brændetiden påvirkes også af den effekt du har valgt på flashen - jo højere effekt, jo længere brændetid - så undersøg brændetiden på den effekt du kommer til at fotografere på, ikke kun på den laveste effekt.

HSS – muligheden for at fotografere med hurtige lukkertider

De fleste kameraer kan ikke fotografere med hurtigere lukkertider end op til 1/250 sekund. Med High Speed Sync, der findes på de mere eksklusive flashanlæg, bliver flashen udløst i en masse hurtige blink, så den passer med bevægelsen af kameraets mekaniske lukker. På den måde kan du fotografere med stor blænde og få kort dybdeskarphed, men også fotografere udendørs i stærkt sollys. En yders brugbar funktion der dog tager en del af flashstyrken.

TTL – flashautomatik

Mange studieflashanlæg er helt manuelle når det kommer til justering af lysstyrken, men det bliver mere og mere almindeligt med flashautomatik, så lysstyrken bliver indstillet automatisk via kameraets indbyggede lysmåler. TTL gør det muligt at enkelt eksponere korrekt uden lysmåler, så fotograferingen bliver enkel og hurtig. En stor fordel ved TTL er, at lysstyrken automatisk tilpasses hvis motivets afstand til flashen ændrer sig under fotograferingen.

Triggning af flashen

Slavecelle

De fleste flashanlæg har en indbygget fotocell der udløser enheden når en anden flash fyres af, så du kun behøver kabel- eller radioforbindelse med én flash, selvom du bruger flere.

Radiokontrol

Fjernstyring via radiokontrol er findes indbygget eller som tilbehør til de fleste nye flashanlæg. At kunne udløse og fjernstyre flashen er en yderst anvendelig funktion. Man slipper for synkkabler og man kan ofte styre effekten på flashen selvom den sidder på en måde så den er svær at komme til.

Vægt og størrelse

Vægt og bærbarhed hænger sammen, jo tungere et system er, jo mindre portabelt er det. Ved kompakte flashlamper er selve lampehovedet ofte tungere end lampehovedet på anlæg med seperat lampehoved og generator - men oftest vejer lampehoved og generator samlet set mere end en kompaktflashlampe.

På et almindeligt belysningsstativ er dette ikke så vigtigt, men monteres flashhovedet på et boomstativ med en softbox, kan forskellen være af stor betydelse. Tungere flashanlæg kræver også kraftigere stativer.

O84A1348.jpg

Udbygningsmuligheder

Hvor meget du kan udbygge dit flashsystem, afhænger af hvor meget tilbehør der findes i det system du vælger. Når du skal købe flashsystem bør du derfor tænke på mere end selve lampehovedet men også lysformere, lysmålere, triggers, stativer m.m.


Har du behov for hjælp med at vælge det rette udstyr, er du altid velkommen til at kontakte os for vejledning. Du når os på info@scandinavianphoto.dk, vores Facebook-side eller via telefon 50 80 77 70.

Held og lykke.


Scandinavian photo

21-01-2020

Del

Vi hjælper dig med at tage bedre billeder

Billedet, og det udstyr der gør det muligt, har været vores lidenskab siden 1982. Scandinavian Photo tilbyder et bredt sortiment til film- og fotoentusiaster - uanset niveauet af viden. Udover udstyr tilbyder vi inspiration, viden, uddannelse og rådgivning.

Følg os:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i hvad der sker i fotobranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

Scandinavian Photo benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen på sitet. Accepterer du ikke brugen af cookies, kan du slukke for dem i din webbrowser. Dette kan dog medføre at visse funktioner på sitet ikke fungerer som de skal.