Hvilket systemkamera skal jeg købe?
Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.
Indhold
- Hvad er forskellen mellem et kompaktkamera og et systemkamera?
- 10 ting, du skal overveje, når du køber et systemkamera
- Hurtig guide til objektiver
- Vælg et kamera, der passer til dine interesser
- Supplér dit systemkamera med det rigtige tilbehør
Hvad er forskellen mellem et kompaktkamera og et systemkamera?
Overvejer du at købe et systemkamera eller et kompaktkamera? Hvilket kamera der er bedst for dig, afhænger naturligvis helt af dine behov, og før du beslutter dig, er det en god idé at forstå forskellene mellem de to kameratyper.
Et kompaktkamera er komplet i sig selv, mens et systemkamera er en del af et system, hvor den største fordel er, at du kan skifte objektiver og dermed ændre kameraets egenskaber. Med forskellige objektiver kan du bruge det samme kamera til at fotografere alt fra vide landskaber til nærbilleder af månen. Du kan vælge dit systemkamera ud fra dine behov, alt efter om du vil fotografere alt, eller om du vil specialisere din fotografering inden for et bestemt område.
I dag findes der high-end kompaktkameraer, der giver dig lige så god billedkvalitet, mulighed for at foretage manuelle justeringer og stort set de samme muligheder for tilslutning af ekstern lyd og lys som et systemkamera, men et kompaktkamera kan aldrig være mere end det, det er, når du køber det. Netop det faktum, at du kan skifte objektivet på systemkameraer, betyder, at du får et kamera, der holder længere over tid - så du ikke behøver at skifte dit kamera ud for hvert udviklingstrin, du tager, men i stedet kan udvikle dig med det kamera, du allerede har.
Med et nyt objektiv kan du få helt nye funktioner og fotomuligheder, som et kompaktkamera aldrig kan konkurrere med. Systemkameraet har som regel en større billedsensor og er også mere ergonomisk udformet med et mere behageligt greb, hvilket gør det mere stabilt at fotografere med.
Hvad skal jeg overveje, når jeg køber et systemkamera?
At købe et systemkamera handler ikke om at stille spørgsmålet "hvilket systemkamera er bedst?". men snarere "hvilket systemkamera er bedst for mig?". Det handler om at finde et kamera, der opfylder dine specifikke behov og ønsker, og som du kan vokse med. Her har vi sammensat en liste med ti ting, som du skal tjekke og tænke over, når du vælger dit første systemkamera eller opgraderer til det næste.
- Pris
- Med eller uden spejl
- Sensorstørrelse
- Autofokusfunktioner
- Billeder pr. sekund
- Opløsning
- Skærm og søger
- Størrelse, vægt og ergonomi
- Tilslutninger
- Særlige funktioner
1. Pris
Det er klart, at dit budget spiller ind, når du køber et kamera. Det, du skal overveje, når du køber et systemkamera, er ikke kun selve kameraets prisskilt. Det er en del af et system, og du skal bruge noget tilbehør for at få et komplet produkt og være tilfreds med dit køb.
Systemkameraer sælges både som kamerahus alene eller sammen med objektiver. Som nybegynder er det ideelt at købe et kamera med kitobjektiver, de dækker de fleste behov og er gode "all-round"-objektiver.
Hvis du har et tidligere systemkamera, har du sikkert mindst ét objektiv, som du kan bruge - hvis du vælger et kamera, der er en del af samme system. Hvis det er dit allerførste kamera, eller hvis du ønsker at skifte til et andet system, skal du (mindst) medregne et objektiv i dit budget. Hvis du allerede ved, hvilken slags objektiv du vil have, er det også muligt at købe kun kamerahuset og derefter tilføje et objektiv efter eget valg.
Ud over kameraet og objektivet er der et par andre stykker tilbehør, som du bør medregne i dit budget. Lidt længere nede på siden giver vi dig nogle tips om tilbehør, som du får brug for, og som er "godt at have".
Inden du beslutter dig for, hvilket kamera du skal købe, skal du også tænke på, hvordan det vil holde i fremtiden. Vil det kun opfylde dine behov i dag, eller er der plads til at vokse med det i mange år fremover? Hvordan tror du, at dine fotografiske interesser og forpligtelser vil se ud om fem år? Efterhånden som dine interesser for fotografering eller film vokser, vil du gerne vælge et kamera, som du kan have glæde af i lang tid, før du skal opgradere. Det vil være billigere i det lange løb at købe det rigtige med det samme end at skulle opgradere efter blot et par år.
Du kan også finde rigtig gode brugte kameraer til en billigere pris end at købe nyt. Hvis du ikke er på udkig efter den nyeste model, er brugt et rigtig godt alternativ. Se vores udvalg af brugte kameraer her.
2. Spejlløst eller spejlreflekskamera?
De første digitale systemkameraer, der dukkede op, var såkaldte spejlreflekskameraer, også kendt som DSLR'er, der bruger spejle til at reflektere lyset og billedet fra objektivet til billedsensoren og til søgeren, dvs. det hul, du kigger ind i, når du tager et billede. I en optisk søger ser du virkeligheden præcis, som den er, gennem spejlene.
I dag går flere og flere producenter over til kun at lave spejlløse systemkameraer, også kendt som kompakte systemkameraer. Netop fordi kameraet ikke har nogen interne spejle, og fordi billedet rammer sensoren direkte, er spejlløse kameraer lidt mindre og mere kompakte end DSLR-kameraer.
En anden forskel mellem spejlreflekskameraer og spejlløse kameraer er søgeren. Spejlløse kameraer har en elektronisk søger, der viser virkeligheden på en lille skærm på kameraet, så du får et direkte eksempel på, hvordan dit billede bliver.
Spejlløse kameraer er stadig rigtig gode muligheder og også billigere end spejlløse systemkameraer, men der er ingen vej uden om, at kameraverdenen går mere og mere over til spejlløse kameraer, og de er mere fremtidssikrede end spejlreflekskameraer.
3. Hvilken størrelse sensor skal jeg have?
Når du har besluttet dig for, hvilken type kamera du vil have, skal du se på, hvilket sensorformat der passer bedst til dig. Sensoren er den del af kameraet, der registrerer lyset og "skaber billedet" på samme måde som film i et analogt kamera. Jo større sensoren er, jo højere kvalitet og lysfølsomhed. I systemkameraer er der fire forskellige sensorstørrelser at vælge imellem: mellemformat, full frame, APS-C eller Micro 4/3, hvor de tre sidstnævnte er de mest almindelige.
En full frame-sensor er den største af disse tre og er derfor dyrere end de andre størrelser. De opretholder en højere kvalitet, højere lysfølsomhed med lavere støj og giver en smuk bokeh, der er populær i portrætfotografering. Større sensor betyder dog større kamera og også større objektiv. Husk også på, at fuldformat giver mere vidvinkel end en APS-C-sensor ved samme brændvidde.
APS-C er den mest almindelige sensorstørrelse og findes i både entry-level- og mere avancerede modeller, så du har et bredt udvalg at vælge imellem her. Takket være den mindre størrelse er kameraet også lidt mindre og mere kompakt end fuldformatkameraer. APS-C-sensorer har en beskæringsfaktor, der giver disse billeder et smallere billedudsnit end fuldformatkameraer ved samme brændvidde.
Endelig er der Micro 4/3-sensorer, der anvendes af Olympus/OM System og Panasonic. Med hensyn til størrelse er M4/3 ca. en fjerdedel af størrelsen på fuldformat, hvilket igen resulterer i endnu mindre og tættere kameraer.
Kort sagt er valget af sensorstørrelse lidt af en afvejning mellem billedkvalitet og pris, samt hvor meget udstyr du vil have med.
4. Autofokusfunktioner
Hvis du kun har planer om at bruge manuel fokus, er dette punkt ikke det vigtigste for dig, men de fleste bruger autofokus på et tidspunkt. Afhængigt af hvad du har tænkt dig at fotografere, er der autofokusfunktioner, der er mere eller mindre nyttige. Øjenautofokus er et virkelig praktisk værktøj til fotografering af mennesker og dyr, men mindre vigtigt til landskabsfotografering.
Det kan også være en god idé at tjekke, hvilken type fokus kameraet bruger, og hvordan fokuspunkterne er fordelt over billedområdet. Læs mere om kamerafokusering her.
5. Billeder pr. sekund
Antallet af billeder i sekundet, som et kamera kan tage, udtrykkes i fps (frames per sekund) eller bps (frames per sekund) og kaldes også for kontinuerlig optagelse. Hvis du skal fotografere en masse sport, action og hurtige emner, er dette et vigtigt aspekt at se på. Her kan et minimum på 10 bps være en god ting at sigte efter.
For at få mest muligt ud af kontinuerlig optagelse har du også brug for et tilstrækkeligt hurtigt hukommelseskort.
6. Opløsning
"Jo flere megapixel, jo bedre kamera" sagde man tidligere, men det er ikke længere sandt. Selvfølgelig spiller opløsningen stadig en rolle, men i dag er alle kameraer så højopløselige, at du ikke skal blinde dig selv for antallet af megapixel. Hvis du primært skal fotografere med dit kamera, er megapixel næsten irrelevant, og det samme gælder, hvis dine billeder kun skal vises på skærme. 20 megapixel er rigeligt til prints i A3-størrelse af høj kvalitet, så det er kun, hvis du skal lave endnu større prints eller skal beskære dine billeder kraftigt bagefter, at du skal kigge efter et højere antal megapixel.
Hvis du har planer om at filme meget med dit kamera, kan det være værd at undersøge, hvilken videoopløsning og hvilket videoformat kameraet kan håndtere.
7. Skærm og søger
Alle digitale systemkameraer har en skærm på bagsiden, men det kan være værd at kigge på funktionerne. Langt de fleste kameraskærme er af touchscreen-typen, men ikke alle. De kan også variere en smule i størrelse og lysstyrke.
Der er også forskellige muligheder for at folde, vippe og dreje dem. Det er praktisk at kunne vippe skærmen for at komponere dit billede, selv når kameraet er lavt til jorden eller over hovedet, når du ikke kan se i søgeren. For dem, der mest vil vlogge med et kamera, kan den foldbare skærm med selvvisningstilstand være nok.
Søgerne er også et punkt at kigge på. Der er nogle få kameramodeller, der helt mangler søgeren, så hvis dette er vigtigt for dig, skal du kigge efter en anden model. Søgerens største fordel er, at den er nemmere at bruge i skarpt sollys eller modlys, hvor skærmen kan være sværere at komponere med.
8. Ergonomi, størrelse og vægt
Det er vigtigt, at kameraet føles godt at holde i hånden, og at du nemt kan få adgang til alle knapper og betjeningselementer. Vi er alle forskellige og tænker forskelligt, så det er godt at få prøvet at klemme og føle på det, før du køber dit første kamera. Du er velkommen til at komme ind i vores butikker og prøve vores kameraer, før du beslutter dig.
9. Tilslutninger
De tilslutninger, som dit kamera har, er især vigtige, hvis du har planer om at fotografere meget med dit kamera. I så fald er det en god idé at have mikrofonstik til at tilslutte en ekstern mikrofon, men også hovedtelefonstik, så du kan holde øje med lyden under optagelsen. Et HDMI-stik giver dig mulighed for at tilslutte en videomonitor.
Det er også en god idé at tjekke, hvilken type hukommelseskort kameraet er kompatibelt med, og om kameraet har dobbelte hukommelseskortpladser, hvis det er vigtigt for dig.
10. Særlige funktioner
Endelig skal du tænke på andre funktioner, der kan være vigtige for dig og din fotografering. Wi-Fi giver dig mulighed for både at fjernstyre dit kamera og overføre dine billeder til din telefon hurtigt og nemt, men der er også andre trådløse forbindelser som Bluetooth, NFC og GPS, som kan være vigtige for dig.
Hvis du primært skal bruge kameraet i et studie, er vejrbestandighed ikke afgørende, men for natur- og landskabsfotografen er det en ekstra sikkerhed.
For dem, der har planer om at fotografere meget, kan det være en god idé at undersøge, hvilke videofunktioner du lægger vægt på. Hvis du vil lave timelapse-videoer, skal du undersøge, om kameraet kan gøre det, eller hvis det skal bruges til livestreaming, findes der bedre kameraer til det formål.
Endelig er der forskel på kameraernes maksimale lysfølsomhed (ISO), så hvis du ved, at du skal optage meget under dårlige lysforhold, kan dette være af betydning for dig. Høje ISO-værdier giver mere støjende billeder, men et meget højt maksimum kan være en indikator for, at kameraet bedre kan håndtere mellemstore værdier. Læs mere om ISO her.
Er du klar til at købe et kamera?
Hurtig objektivguide
Det er ikke kun kamerahuset, der spiller en vigtig rolle, når du køber et systemkamera. Objektivet er lige så vigtigt og gør i de fleste tilfælde den største forskel for resultatet af dine billeder. Der findes flere forskellige typer af objektiver med forskellige egenskaber at vælge imellem, men blandt de første ting, du skal kigge på, er brændvidden, som måles i millimeter. Her forklarer vi kort nogle af begreberne omkring objektiver.
- Normal brændvidde tæller mellem 35-60mm svarer nogenlunde til det normale synsfelt. Tal under dette tæller som vidvinkel (vidvinkel) og tal over 60mm er tele (inzoom).
- Telezoom er et zoomobjektiv, der fås i flere brændvidder, fra 60-600 mm.
- Vidvinkelzoom er også et zoomobjektiv, men med en bredere synsvinkel (lavere tal). For at blive klassificeret som vidvinkel skal brændvidden begynde under 24 mm.
- Faste brændvidder er ofte meget lyse og skarpe objektiver. De har ikke en zoom, men din krop bliver i stedet din zoom. Det mest almindelige er at starte med en fast brændvidde på 35 eller 50 mm.
- Makroobjektiver er faste objektiver med funktioner, der er optimeret til nærfotografering.
Hvis du vil læse en mere detaljeret forklaring, kan du finde vores objektivguide her.
Hvad fotograferer du?
For at finde det rigtige kamera til dig er det en god idé at tænke over de emner, du vil fotografere. Her kan du læse en kort beskrivelse af de kamerafunktioner, der er velegnede til at fotografere landskaber, portrætter, rejser, hverdagsliv, gade, film og action.
Kamera til landskabsfotografering
Hvis du kan lide at fotografere landskaber, har du brug for et kamera, som du kan tage med dig ud i skoven og på landet. Landskabsfotografering er ofte en ret langsom proces, hvor lange lukkertider er mere nyttige end kontinuerlig optagelse, og vejrforsegling vejer tungere end superhurtig autofokus. Alt fra de enkleste kameraer til de mere eksklusive kameraer er velegnet. Til landskabsfotografering er en normal zoom god, og det samme gælder en god vidvinkelzoom, hvis du vil fotografere vidvinkelbilleder.
Egenskaber til landskabsfotografering
- Vejrforsegling
- Vippeskærm (ideel til lave vinkler)
- Timelapse- og timerfunktion
Kamera til portrætter
Hvis du ønsker at tage flotte portrætter af børn, voksne eller dyr, er objektivet faktisk vigtigere end selve kamerahuset. Ofte ønsker du en blød og flot baggrundsskarphed, så ud over et normalt zoom er et objektiv med fast brændvidde på 50-85 mm med stor blænde (lavt f/t-tal) et godt valg. Dette vil sammen med dit kamera give dig flotte portrætbilleder med flot bokeh.
Funktioner til portrætfotografering
- Autofokus på øjet
- Godt udvalg af lysstærk optik
Kamera til hverdag, rejse og gade
Kan du lide at tage billeder på farten, i byen eller i din hverdag? Så er et kamera, der er relativt lille og diskret, en god idé, og det er bestemt ikke nogen ulempe, hvis det ser godt ud. Her kan et handy kamera med et superzoom og et fast gadelinse være det rigtige valg. En præcis og hurtig autofokus er nødvendig for at sikre, at du ikke går glip af nogen billeder.
Funktioner til hverdagsfotografering
- Passende størrelse og vægt
- God autofokus
Kamera til actionfotografering
Det er her, at de hurtige kameraer brillerer. Lange zooms, hurtig burst-optagelse og lynhurtig autofokus er en prioritet, hvis du vil fotografere action som f.eks. sport eller fugle. Hvis du kan lide at fotografere på dette område, skal du normalt gå lidt op i prisklasse for virkelig at blive tilfreds.
Funktioner til actionfotografering
- Hurtig autofokus
- Hurtig kontinuerlig optagelse
- Stor buffer
Kamera til vlogging og video
Hvis du kan lide at filme eller vlogge, kan du selvfølgelig gøre det med dit systemkamera. Så er det en god idé at have et kamera med mikrofon- og hovedtelefontilslutning, så du kan optage og høre lyden. Billedstabilisering er også en stor fordel, så du undgår rystelser, når du filmer. Hvis du vlogger, er det ekstra vigtigt med en vippeskærm med selfie-tilstand, så du kan se dig selv, når du optager.
Kamerafunktioner til vlogging
- Vippbar skærm med selvudløser
- Mikrofon- og hovedtelefontilslutning
- Billedstabilisering
Supplér dit systemkamera med det rigtige tilbehør
Når du har fundet et kamera, der passer til dig, er det tid til at se på, hvilket tilbehør du har brug for. Noget tilbehør er nødvendigt for at få dit kamera til at fungere, og andet er nødvendigt for at gøre din fotooplevelse sjovere og mere sikker.
Vigtigt tilbehør til dit systemkamera
Først og fremmest har du brug for et hukommelseskort til at gemme dine billeder. Det er en god idé at have enten ét kort med en stor lagerkapacitet eller to kort med en mindre lagerkapacitet og skifte mellem dem. Du vil heller ikke risikere at gå glip af fotomuligheder, fordi batteriet løber tør. Et ekstra kamerabatteri er et must, så du altid har et opladet batteri at skifte til. Endelig har du også brug for en taske til at beskytte, opbevare og transportere dit kamera og tilbehør, når det ikke er i brug.
Yderligere tilbehør
Når du har investeret i godt udstyr, vil du gerne passe på det. Der er flere smarte måder at beskytte dit udstyr på. Et beskyttende UV-filter til dit objektiv og et skærmcover til kameraets skærm giver dit kamera ekstra beskyttelse mod ridser og snavs. Og vidste du, at du aldrig bør blæse på dit kamera eller objektiv med munden? En bælge og en mikrofiberklud er en billig investering til at fjerne støv og holde dit kamera rent og pænt.
Du er velkommen til at kontakte vores eksperter for rådgivning og support på 78 72 69 00 eller via vores kontaktformular. Du kan også besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København. Bliv gratis medlem af vores community eller tjek vores nyheds- og kundskabssider, hvor du finder lærerige indlæg og inspiration, der kan hjælpe dig med at udvikle dig endnu mere i dit kreative arbejde.
Mere kundskab
21
jun
Kamerasensorstørrelser - hvad er forskellen på full frame og APS-C?
Sensoren i et kamera kan sammenlignes med filmen i et analogt kamera. Den registrerer det lys, der kommer gennem objektivet, og omdanner det til et billede. Der findes billedsensorer i forskellige størrelser, som er gode at kende til, når man køber et systemkamera. Her ser vi nærmere på kamerasensorer, de forskellige størrelser, og hvad der gør dem forskellige.
Læs mere24
maj
Brændvidde
Ordet brændvidde er uundgåeligt, når man taler om objektiver og fotografering. Men hvad betyder det, og hvad indebærer det, når du fotograferer? Hvilken brændvidde er bedst til portrætter, og hvorfor skal jeg bruge et teleobjektiv på safari? Vi forklarer alt om objektivets brændvidde her for at hjælpe dig med at forstå dit kamera.
Læs mere10
jan
Alt om hukommelseskort
Hukommelseskort findes i mange forskellige varianter, størrelser og mærker med forskellige kvaliteter, hastigheder, teknologier og betegnelser. Har du svært ved at finde ud af, hvilken en du skal købe, og hvad der gør dem forskellige? Vi forsøger at forklare de forskellige typer hukommelseskort, hvilket kort du har brug for, og vi ser endda på alle de kryptiske koder og deres betydning.
Læs mere5
jan
Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv
Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.
Læs mere2
jan
Blænden i kameraet - sådan fungerer den
Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.
Læs mere13
okt
Lukkertid - hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkerhastigheden, som påvirker, hvor længe lukkeren er åben, og hvor længe sensoren er eksponeret for lys. Jo længere lukketid du vælger, jo mere lys kommer ind i kameraet - og omvendt. En kort lukkertid fastfryser bevægelser, mens en lang lukkertid bringer begivenhederne ind i billedet i længere tid.
Læs mereScandinavian Photo
01-03-2023
Del