At fotografere makro og närbilleder, hvad du skal bruge

Hvad skal du bruge når du fotograferer makro og nærbilleder; mellemring, nærlinsesæt, snap-on-linse eller et rigtig makroobjektiv?


Hvad skal du bruge når du fotograferer makro og nærbilleder; mellemring, nærlinsesæt, snap-on-linse eller et rigtig makroobjektiv?
Jeg besluttede mig for at teste lidt brugbare produkter i forskellige prisklasser for at skabe mig en idé om hvordan de er at arbejde med. Det skal lige siges, at jeg ikke er nogen fan af makrofotografering og heller ikke specielt dygtig til det. Det er måske meget godt i dette tilfælde, da jeg jo tester mange amatør-/nybegynderprodukter.

De ting jeg har kigget lidt nærmere på er:

Sådan her gjorde jeg det:
Jeg fotograferede med samme kamera og objektiv, indstillede kameraet til ISO 100 og blænde f/4. Lukkertiden fik lov til at pendle afhængig af lysindfaldet. Jeg har brugt et Nikon D7200, som er et systemkamera med APS-C-sensor samt et fast Nikon 50 mm f/1,8-objektiv. Under hvert billede har jeg skrevet blændetallet.

Bagved huset der jeg bor findes der en utrolig smuk skov med forårsblomster og lige nu masser af blå anemoner, hvor jeg gik til en tidlig morgen..

Fast 50 mm f/1,8
Jeg begyndte at tage nogle billeder med mit faste 50 mm, så jeg kunne få en reference til hvor tæt jeg kommer med dette objektiv og hvilket forstørrelsesniveau det giver. Nærgrænsen er 45 cm.

Blænde f/4

Mellemringssæt
Første test blev Kenkos mellemringssæt hvor der indgår tre forskellige ringe, som du sætter mellem kameraet og objektivet. Mellemringe giver en kortere nærgrænse og på den måde kunne jeg krybe meget nærmere anemonerne. Med det faste 50 mm objektiv gav de forskellige mellemringe følgende afstande:

  • 13 cm med 12 mm ringen
  • 9 cm med 20 mm ringen
  • 5 cm med 36 mm ringen

Så vil du komme rigtig tæt på og få en god forstørrelsesgrad og virkelig fotografere detaljer er 36 mm virkelig god.
Jeg kunne godt lide at arbejde med mellemringe, der er ligesom bare en forlængelse af objektivet, ingen linser eller andet, bare at skrue på og fotografere. Jeg oplevede at disse fra Kenko var god og de gjorde deres arbejde. Du taber lysstyrken med mellemringe, men det var dog ikke noget som var afgørensde her. Du kan kombinere ringene for at komme endnu nærmere.
Her ser du resultatet af billerne som blev taget med disse mellemringe.Mellemring Mellemring 12mm Blændetal f/4


Mellemring 20mm Blændetal f/4


Mellemring 36mm Blændetal f/4

Nærlinsesæt
Der findes et antal producenter til disse ”filtrer” og denne gang tog jeg et sæt fra Phottix nærlinsesæt med mig. Nærlinser skrues fast foran i objektivets filtergevind og gør at du får en forkortet nærgrænse. I dette sæt indgår fire linser/filter med forskellige styrker der giver forskellige nærgrænser og forstørrelse. Du kan også kombinere disse linser så du kommer endnu nærmere og på den måde få en endnu større billeddannelse.

Jeg må sige at det er noget af et pilleri at holde på med disse filtrer, vist kan det være på grund af min tvivlagtige finmotorik, men at holde på at skrue filter på og af var ikke rigtig noget for mig. Resultatet blev godt, havde det dog lidt sværere at få fokuseringen ret med disse linser, hvis jeg skal sammenligne med mellemringene.
Linserne er opdelt i +10, +4, +2 og +1. Et højt tal giver større billeddannelse og kortere nærgrænse. +10= 10 cm i nærgrænse og +2 = 20 cm i nærgrænse.
Testresultatet ser du her:

Nærlinse +2 Blændetal f/4


Nærlinse +4 Blændetal f/4


Nærlinse +10 Blændetal f/4

Raynox DCR-250 Macro Snap-On Universal 52-67mm
Denne her havde jeg ikke store forventninger til inden jeg overhovedet havde testet den. Snap-on indebærer at du trykker to knapper ind på siderne, sætter den foran på objektivet og slipper så knapperne. Så klikker linsen sig fast i filtergevindet foran på objektivet. Den fungerer til objektiver med filterdiameter fra 52mm til 67mm. En ret så smart løsning, men også ret grim, ifølge mig.

Jeg var som sagt skeptisk til denne, og med tanke på hvor enkelt den skulle bruges, så var jeg helt klart i tvivl. Vel på plads i græsset bagved kameraet tog det nogle sekunder inden jeg fandt fokus, ca 10 cm fra anemonerne. Men efter at jeg havde taget et par billeder blev jeg både imponeret over skarpheden og forstørrelsesgraden i billederne. Dette er helt klart en ting for mig; enkel at tage med og hurtigt at sætte fast. Det fungerede desuden vældigt godt med det faste objektiv jeg brugte ved denne test. Klart godkendt.

Raynox M-250 Blændetal f/4

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2,8G IF-ED
Nogen har på et tidspunkt brugt denne lignelse til mig når det drejer sig om objektiver versus objektiver:
”Kører du bil mellem to punkter kommer du næsten altid frem. Siden er det spørgsmålet om hvor hurtig eller hvor behageligt du vil komme frem.”
Nikons 105mm er en rigtig Rolls-Royce i sammenhænget. Jeg blev imponeret af følelsen og skarpheden, og selvfølgelig skal der være forskel. Men den største forskel ligger nok mere i workflowet end ved slutresultatet.
Billedresultatet nedenfor:

Nikon AF-S 105 Blændetal f/4

Slutsummering
Lidt mere overbevist om at det er sjovt med makrofotografering selv om det nok ikke bliver en af mine store passioner i livet. Hvis jeg skal udvælge en favorit så falder valget nok på Raynox. Meget takket være enkeltheden og pris. Tænk også på at arbejde med et godt og stabilt stativ, jeg arbejdede med et meget smart stativ som du kan få helt flad efter marken og der hvor midtersøjlen kan foldes horisontalt Manfrotte MK190XPRO3-BHQ2.Manfrotto MK190XPRO3-BHQ2  

Disse er de to billeder jeg blev mest tilfreds med.

Nikon 105 Blænde f/4


Raynox Blændetal f/4

Håber at dette kan være til nogen hjælp. Ud og fotografere nu.
//DanielScandinavian photo

12-06-2019

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i hvad der sker i teknikbranchen. Tilmeld dig til Scandinavian Photos nyhedsbrev og få eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra branchens ledende producenter samt en masse inspiration.

FRI FRAGT PÅ ORDRE OVER 500 KR
Gælder MyPack Privat uden omdeling