Alt om makrofotografering

Kort sagt er makrofotografering fotografering af små detaljer på tæt hold. Ved at forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt foto kan du se detaljer, mønstre og strukturer, som normalt ikke er synlige for det menneskelige øje. Her har vi samlet gode råd og inspiration samt produkttips, så du kan komme godt i gang med makrofotografering.

Makrofotografering gør små ting store

Indhold

Hvad er makrofotografering?

På kompaktkameraer er der normalt en særlig indstilling på indstillingsknappen, symboliseret ved en blomst, som forkorter fokuseringen i nærbilleder. Systemkameraer kan også have et makroprogram, som er et godt sted at starte, men hvis du ønsker at fotografere makro, er det bedst at bruge objektiver, der er specielt designet til makrofotografering. Et makroobjektiv er et objektiv med en kort fokuseringsafstand, hvilket betyder, at det kan fokusere på noget, der er tæt på den forreste linse.

Skala 1:1

Man siger ofte, at et makroobjektiv kan afbilde et objekt i en skala på 1:1. Det betyder, at et objekt på størrelse med kameraets billedsensor kan afbildes, så det dækker hele billedet. Hvis du f.eks. har et kamera med fuldformat og et makroobjektiv med en billedskala på 1:1, kan du tage et motiv på 24x36 mm og få det til at dække hele billedområdet.


Til toppen af siden

10 gode råd til bedre makrofotografering

At begynde med makrofotografering åbner en helt ny verden for dig. Her vil du pludselig se ting, du aldrig har lagt mærke til før, og du vil kunne tage billeder, som du ikke har set før. Det er både svært og nemt at komme i gang - du skal kende det grundlæggende i denne type fotografering, mens du ikke venter på et bestemt tidspunkt af året eller en bestemt dag, og du behøver ikke at tage til bestemte steder. Makrofotografier kan findes i skoven, i haven eller i dit eget hjem - en blomst i køkkenvinduet, en grøntsag i køleskabet eller en detalje i et interiør kan være utrolig smuk, når den fotograferes tæt på.

Hvis du vil satse makrofotografering, er et makroobjektiv at foretrække, men hvis du ønsker at vente med at investere i et, anbefaler vi lidt længere nede på siden nogle andre løsninger, du kan prøve for at komme tættere på dit motiv. Vi har også samlet 10 gode råd til endnu bedre makrobilleder.

1. Start med stillestående genstande

Selvfølgelig kan det være fristende at fange en flot sommerfugl eller humlebi på kameraet, men de bevæger sig overraskende hurtigt, når du vil tage et billede af dem, og de er kun stille i meget korte øjeblikke. Begynd derfor med enkle motiver, som f.eks. blomster eller anden vegetation, der ikke bevæger sig. Selv de simpleste genstande kan blive virkelig interessante, når de tages i ekstremt nærbillede.

Nærbillede af anemone
Du kan nemt begynde at fotografere makro med stillestående motiver. Selv en lille blomst er et godt nærbillede. Blå tusindfryd fotograferet med Canon 100/2.8 L Macro. Fotograf: Elin Kero

2. Kom ned på samme niveau som motivet

De små detaljer er ofte helt ned til jorden. Når du f.eks. fotograferer blomster, skal du tage et underlag med og lægge dig ned. Et billede bliver mere interessant, hvis du ændrer dit perspektiv og ikke bare fotograferer blomsterne ovenfra, som vi er vant til at se dem. 

Det er også muligt at bruge et stativ med en midtersøjle der kan lægges ned for at komme langt ned med kameraet.

3. Komponer billedet med forgrund og baggrund

Skab et interessant billede ved hjælp af forgrund og baggrund. Ofte vil du have en "ren" og ensartet baggrund for at få dit hovedmotiv til at træde ordentligt frem, men med en masse bokeh kan en mere varieret baggrund også fungere. Jo mere sløret din baggrund er, jo mere vil dit motiv “poppe" og skille sig ud.

Med en sløret forgrund skaber du dybde i billedet. Så du behøver ikke altid at fjerne græsstrå eller kviste foran dit hovedmotiv, men kan lade dem indramme dit billede. Måske kunne man sløre nogle andre blomster i forgrunden foran din blomst i fokus?

Prøv også mange forskellige kompositioner, vinkler og afstande. Det billede, du bedst kan lide på det tidspunkt, er måske ikke din favorit, når du går billederne igennem bagefter.

Arbejd med for- og baggrund for at få dybde i dit makrofoto.

4. Brug stativ

Med et stativ kan du komme tæt på dit motiv og zoome ind uden at bekymre dig om slørede billeder, der skyldes små bevægelser, som let opstår ved håndholdt fotografering. Det er ikke et must, men det er meget mere praktisk at have kameraet solidt monteret på et stativ. Bare en lille bevægelse kan gøre en stor forskel for billedets skarphed, når du fotograferer så tæt på, og dybdeskarpheden kun er få millimeter fra motivet.

Afhængigt af det objektiv, du bruger, kan kameraet også blive tungt, når du fotograferer håndholdt, især hvis du skal have en lidt akavet eller uergonomisk position for at placere kameraet korrekt. Læs mere om stativer lidt længere nede

5. Brug de rigtige indstillinger

Fokus

Hvis du vil bruge kameraets autofokus, skal du starte med at indstille den korrekte grænse for nærbilleder for dit objektiv. Nogle objektiver har forskellige close-up-tilstande til at finde fokus, hvor en tilstand er tilpasset til makrofotografering og en anden til "normal fotografering". Makrotilstanden begrænser fokus til en bestemt afstand, hvilket betyder, at objektivet hurtigere finder autofokus.

Vælg også "Single point", så kameraet kun fokuserer på et enkelt punkt og forhindrer, at det hopper frem og tilbage mellem forskellige fokuspunkter, hvilket risikerer at give et forkert fokus.

Hvis du hellere vil have mere præcis kontrol over, hvor fokus skal placeres, kan du vælge manuel fokus. På den ene side kan objektivet have svært ved at fokusere på korte afstande fra motivet, og på den anden side er det lettere at kontrollere, hvor fokus er, hvis du indstiller det manuelt.

Blændeåbning

Husk på, at dybdeskarpheden ofte er meget kort ved makrofotografering. Så du skal ikke være bange for at reducere blænden for at øge dybdeskarpheden, for baggrunden vil normalt altid være sløret alligevel, fordi du er så tæt på motivet. Jo tættere du kommer på motivet, jo kortere bliver dybdeskarpheden. Med blænde f/2,8 kan meget af motivet forsvinde, når du tager det meget tæt på - prøv at øge blænden et par trin og se, hvordan billedet ændrer sig, og hvad der fungerer bedst for dit billede. Læs mere om blænde og dybdeskarphed her.


Til toppen af siden

6. Tilpas dig efter lysforholdene

Som med alle andre former for fotografering er lyset ekstremt vigtigt. Lyset kan overeksponere motivet eller få detaljerne til at træde bedre frem, så det er vigtigt at finde den rigtige mængde lys og forsøge at få den rigtige vinkel for det indfaldende lys. 

7. Stabiliser dit motiv

Tape er ikke en dårlig ting at have med i kameratasken. Du kan nemt stabilisere f.eks. et blad eller en blomst med noget tape. Glem bare ikke at fjerne den, når du er færdig med at fotografere.

8. Fotografer efter regn – eller lav dine egne regndråber

Benyt lejligheden til at gå ud og tage billeder efter en regnbyge eller om morgenen. Regndråber på en blomst eller dug på græsstrå er meget populære makromotiver, og det er der god grund til. Dråber er et meget smukt motiv, men det er ikke altid, at regndråber eller dug perler så perfekt sammen. Medbring en almindelig sprayflaske med vand og sprøjt blomster og blade, find det rigtige lys, og så kan du få flotte dråbefotos, selv uden regnvejr. 

Fotografer nærbilleder af blomster og planter lige efter det har regnet. Fotograf: Martina Kallin

9. Brug tid på at lære

Når du føler dig klar til at fotografere levende væsener som f.eks. insekter, sommerfugle eller guldsmede, kan det være en god idé at studere, hvordan de bevæger sig, før du tager billeder. Ofte lander guldsmede og sommerfugle de samme steder, på visse fremspringende blade eller blomster. Efter et stykke tid vænner de sig til, at du er der, og det er nemmere at fotografere, når du kan forudse, hvor de vil lande.

Google Lens på din mobiltelefon er også super praktisk til artsbestemmelse af både blomster og dyr. På den ene side er det sjovere at vide, hvad det er, du fotograferer, men på den måde kan du også finde flere oplysninger om arterne og lære mere om dem. Så ved du hurtigt, hvor og hvornår det er nemmest at finde en bestemt art næste gang, eller hvor en bestemt blomstertype gror.

10. Tag mange billeder

Tag altid et par ekstra skud for at sikre, at du kommer hjem med et pletskud. Prøv et par forskellige kompositioner og vinkler for at finde den, du bedst kan lide. Tjek kameraet for at sikre, at lyset og eksponeringen er helt rigtige, og tag masser af billeder fra din yndlingsvinkel. Det kan være svært at se præcis, hvordan billederne er blevet, og om skarpheden er, hvor du ønsker det, direkte på kameraets display, så det er bedre at tage et par ekstra eksponeringer.

Sørg også for at have ekstra hukommelseskort med i kameratasken så du ikke risikerer at løbe tør for lagerplads midt under optagelserne.


Til toppen af siden

Udstyr til makrofotografering

Makroobjektiv

Et makroobjektiv er et objektiv med en kort rækkevidde til nærbilleder, så du kan komme meget tæt på det, du fotograferer. Her er det let at begå en fejl og forveksle det at kunne zoome langt ind og det at kunne komme tæt på noget, men når vi taler om makrofotografering, er det at kunne komme tæt på noget og få dit motiv forstørret, der er hovedformålet. På alle objektiver kan du læse, hvad objektivets nærgrænse er - det forklarer, hvor tæt på kameraets sensorplan du kan komme og stadig få et skarpt billede. Det nærmeste punkt måles altså ikke fra objektivets forkant, men fra kameraets sensorplan, hvilket bedst kan forklares som værende fra kameraets centrum.

Makroobjektiver kan også bruges til andre typer fotografering, da de ofte har en stor blænde og derfor er lysstærke. Med en brændvidde på omkring 50-100 mm kan de bruges som portrætobjektiver.

Find det rigtige makroobjektiv til dit kamera

Makroobjektiver til Nikon | Makroobjektiver til Canon | Makroobjektiver til Sony | Makroobjektiver til Fujifilm | Makroobjektiver til Micro 4/3

Hvis du ønsker at tage et første skridt ind i makroverdenen uden at investere i et nyt objektiv, er der nogle lidt billigere løsninger, som hjælper dig med at komme tættere på dit motiv.

Her finder du vores stativer med en midtersøjle der kan lægges ned, som er perfekt til makrofotografering.


Til toppen af siden

Fotografer makro med omvendt objektiv

Sådan gør du

Det betyder ikke så meget, hvilken afstand du fokuserer objektivet. I stedet skal du justere afstanden mellem kameraet og motivet for at justere, hvor fokus er, for at justere afstanden mellem kameraet og motivet.

Ved at dreje objektivet frem og tilbage har kameraet ingen elektronisk kontakt med objektivet og kan ikke styre eller modtage oplysninger fra det. Hvis dit objektiv har en elektronisk styret blænde, betyder det, at du ikke kan justere den. Hvis du vil ændre blænden på objektivet, skal du montere objektivet som sædvanlig på kameraet, indstille den ønskede blændeværdi og derefter aktivere kameraets styring af dybdeskarphed. På Canon-kameraer er denne knap placeret på forsiden af kameraet. Når du trykker på denne knap, kan du fjerne objektivet fra kameraet, og objektivet beholder den aktuelle blændeværdi.

Hvis du har et kamera med en crop-sensor, f.eks. et APS-C-kamera eller et Micro 4/3-kamera, får du en større forstørrelse. Start med objektiver med en brændvidde på 50 mm eller mere.

Ved at vende et almindeligt objektiv foran kameraet forstørres dit motiv, hvilket er en nem måde at afprøve makrofotografering på.

Til toppen af siden


Du er velkommen til at kontakte vores eksperter for rådgivning og support på 78 72 69 00 eller via vores kontaktformular. Du kan også besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København. Bliv gratis medlem af vores community eller tjek vores nyheds- og kundskabssider, hvor du finder lærerige indlæg og inspiration, der kan hjælpe dig med at udvikle dig endnu mere i dit kreative arbejde.


Mere kundskab

5
jan

Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv

Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.

Læs mere

28
sep

Bildstabilisering - hur bra är det?

Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa när man fotograferar - framförallt i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.

Læs mere

3
maj

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är förmodligen en av de populäraste fotografiska inriktningarna i Norden. Vår självklara närhet till naturen med allemansrätten, friluftsdagar och fjällvandring tillsammans med ett alltid skiftande väder och årstider ihop med närheten till intressanta motiv och platser har troligen gjort landskapsfotograferingen till en naturlig del hos oss skandinaviska fotografer. Här delar vi med oss av våra bästa tips för bättre landskapsfoton.

Læs mere

Scandinavian Photo

30-11-2022

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv