Filterguide – vælg det rigtige filter til dit objektiv

Hvorfor skal jeg bruge et UV-filter på mit kamera, og hvordan virker et polariseringsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider, når det er solrigt og lyst udenfor? Et kamerafilter er den vigtigste investering, du kan foretage til dit objektiv, og det giver dig også nye funktioner og muligheder i din fotografering. Her i vores filterguide svarer vi på alle de mest almindelige spørgsmål og gennemgår de forskellige typer filtre.

Vi hjælper dig med at finde det rigtige kamerafilter til dit objektiv

Indhold

Hvad er filtre til dit kamera?

Et kamerafilter består af en glasplade i en rund plast- eller metalramme, som skrues fast på objektivets forside med gevind. Der findes også firkantede kamerafiltre, der er monteret i en holder foran objektivet. Filtre findes i mange forskellige former - fra simple beskyttelsesfiltre, der fungerer som et ekstra lag glas foran objektivet, til filtre, der forandrer mulighederne for fotografering. Her vil vi gennemgå alt, hvad du skal vide om filtre, og hvordan du vælger det rigtige kamerafilter til dine behov og ønsker.

Du vil hurtigt bemærke prisforskellen mellem den samme type filter i samme størrelse. Forskellen mellem billigere og dyrere filtre er ringens materiale, kvaliteten af glasset og belægningerne på filtrene, som gør dem mere modstandsdygtige over for vand og oliepletter, så det er værd at bruge lidt ekstra på et bedre filter, især jo bedre objektiv du har.

Hvilket filter skal jeg købe?

Hvis du er helt nybegynder inden for fotografering, kan det virke forvirrende med alle de forskellige typer filtre. Hvordan ved du, hvilket filter du skal købe? I videoen nedenfor viser vores kollega Mikael Järnåsen dig de tre mest almindelige typer filtre - UV-, ND- og polarisationsfiltre - og fortæller dig, hvordan og hvornår du skal bruge dem. Hør hans tips, og læs mere om de forskellige filtertyper nedenfor.

Hvad er forskellen mellem UV-, ND- og polarisationsfiltre?

Hvis du ønsker at kunne bruge et filter til flere objektiver med forskellige filterdiametre, er det også muligt. Hvis du har et filter, der er beregnet til dit objektiv med den største diameter, kan du bruge en stepring på dine mindre objektiver, så du også kan bruge det "for store" filter på mindre objektiver.


Hvad gør et UV-filter?

Et UV-filter beskytter kameraets sensor mod ultraviolet lys, men giver også et fysisk ridsefast skjold, der beskytter objektivets frontglas. UV-filtre er ofte det første filter, man starter med som nybegynder, som en billig beskyttelse af objektivet. Et filter er meget nemmere og billigere at rengøre eller udskifte sammenlignet med de reparationsomkostninger, der er forbundet med udskiftning af frontglasset på et objektiv.


Til toppen af siden

Hvad er et polarisationsfilter?

Et polarisationsfilter, også kendt som polarisator eller CPL (Circular Polarizer/Linear), er et filter, der fjerner refleksioner fra blanke, ikke-metalliske overflader og hjælper dig med at opnå mere farvemætning i dit billede. Hvis du tager natur- og landskabsbilleder, er et polarisationsfilter et must i din kamerataske.

Fordele med polarisationsfilter

 • Mere kontrast og farvemætning i dine billeder
 • Fjerner refleksioner gennem glasruder i bygninger og biler
 • Skyd gennem vandet, og fang, hvad der sker under overfladen
 • Fjerner solpletter fra f.eks. blade

Cirkulær eller lineær polarisator

Polarisationsfiltre fås i to forskellige versioner, cirkulære eller lineære. Et lineært filter kan give nogle kameraer problemer med autofokus og lysmåling, så de fleste filtre i dag er cirkulære. Et cirkulært filter opfanger og polariserer lyset i det forreste element og depolariserer det derefter i det bageste element.

Mere farvemætning

Hvis du bruger et polarisationsfilter til at fotografere blade eller andet grønt, får du mere farvemætning og et billede med højere kontrast. Træer, græs og blade får en grønnere farve, der mere ligner den farve, som det menneskelige øje ser billedet. Solens blænding og dug kan filtreres fra afhængigt af filterets vinkel. Et polarisationsfilter kan også bruges, hvis du ønsker en dramatisk himmel: Skyerne bliver klarere, og de blå farver på himlen får en mørkere tone.

Reduceret lysindtrængning

Fordi polarisationsfilteret kun lader lysbølgerne passere i en bestemt vinkel og blokerer resten, mister du 0,5 til 2 blænder. Et polarisationsfilter har således samme funktion som et lavt ND-filter, men bør ikke forveksles med et variabelt ND-filter.


Til toppen af siden

Hvornår skal man bruge ND-filtre?

Der er to korte svar på dette spørgsmål:

 • Når du vil fotografere med en stor blænde i lyse/solrige omgivelser
  og/eller
 • Når du ønsker at bruge lange lukkertider i lyse/solrige omgivelser

ND er en forkortelse for Neutral Density og kaldes Neutral Gray Filter på engelsk. De bruges til at reducere mængden af lys, der kommer ind i kameraets sensor. Et almindeligt problem i fotografering er, at vi har for lidt lys. Dette kan løses ved at bruge et stativ og længere lukkertider, lyse objektiver eller en ekstern lyskilde. Men nogle gange løber vi ind i det modsatte problem, vi befinder os i en situation, hvor vi har rigeligt med lys, og så er ND-filtre løsningen. Her er to eksempler på almindelige fotosituationer, hvor for meget lys bliver et problem.

 1. Du ønsker at bruge en lang lukkertid, f.eks. ved et vandfald, et vandløb eller på anden måde at bruge bevægelsesblødning i billedet. I solskin eller bare i stærkt dagslys kan kameraet få for meget lys og give et overeksponeret billede. Selv hvis du blænder objektivet ned og bruger ISO 100, får du lukkertider på f.eks. 1/5 sekund, når du ønsker 1,5 sekunder.

Tabel over ND-filterets styrke

ND-filtre findes i forskellige styrker eller tætheder, der påvirker, hvor meget eller lidt lys de lader igennem, og hvor stor effekt de har. Det er også muligt at kombinere to ND-filtre, hvis du vil have en kraftigere effekt, men vær opmærksom på, at autofokus kan lide under dette og kan resultere i vignettering af billedet (dvs. mørkere områder i kanterne).

Styrken af ND-filtre måles i optisk tæthed og betegnes lidt forskelligt afhængigt af filterproducenten.

Optisk densitet ND-nummer ND1-nummer ND.-nummer f/-stop
Mærke NiSi, Benro, Kenko, Cokin B+W Lee  
0.3 ND2 ND101 ND 0.3 1
0.6 ND4 ND102 ND 0.6 2
0.9 ND8 ND103 ND 0.9 3
1.2 ND16 ND104 ND 1.2 4
1.5 ND32 ND105 ND 1.5 5
1.8 ND64 ND106 ND 1.8 6
2.1 ND128 ND107 ND 2.1 7
2.4 ND256 ND108 ND 2.4 8
2.7 ND512 ND109 ND 2.7 9
3.0 ND1000 (eg. ND1024) ND110 ND 3.0 10
4.0 ND10 000      
4.5 ND32 000 ND115   15
5.0 ND100 000      
6.0 ND1 000 000 ND120   20

Hvilket ND-filter skal jeg købe?

For at besvare det spørgsmål skal du først overveje, hvornår og hvordan du vil bruge den. Langt de mest almindelige ND-filtre er dem, der svarer til f/stop 3, 6 og 10 i ovenstående tabel, dvs. ND8, ND64 og ND1000, hvis vi går efter ND-nummer.

I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget længere lukkertider du kan få med hvert enkelt ND-filter.

Tidsplan for ND-filter - hvor lang lukkertid kan jeg få?

I denne tabel kan du se, hvor meget længere lukkertid du kan få med hver ND-filterstyrke. Sådan gør du:

 1. Indstil kameraet til blændeprioritet (A/AV afhængigt af kameramærke).
 2. Sammensæt dit billede uden filtre, og indstil den ønskede blænde og ISO-værdi.
 3. Indstil fokus, hvor du vil have det, og slå derefter autofokus fra for at undgå risikoen for, at kameraet ændrer fokuspunktet.
 4. Se, hvilken lukkertid dit kamera vælger. Slå det pågældende tidspunkt op i venstre kolonne nedenfor, og følg linjen til højre til den ønskede lukkertid. Øverst i denne kolonne kan du se, hvilken styrke af ND-filter du skal vælge.
 5. Monter ND-filteret, og noter, hvilken lukkertid kameraet nu vælger. Hvis kameraet blinker 30", skal du skifte til manuel indstilling og bruge Bulb-tilstand for at tage længere eksponeringer. Læs mere om lange lukkertider og pærefunktion her.
 6. Tag kortet frem og tjek dit billede, og gentag proceduren, hvis du ønsker at ændre noget.
Uden filter ND4 (0.6) ND8 (0.9) ND16 (1.2) ND32 (1.5) ND64 (1.8) ND 1000 (3.0)
1/1000 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1
1/500 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 2
1/250 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 4
1/125 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 8
1/60 1/15 1/8 1/4 1/2 1 16
1/30 1/8 1/4 1/2 1 2 32
1/15 1/4 1/2 1 2 4 64
1/8 1/2 1 2 4 8 128
1/4 1 2 4 8 16 256
1/2 2 4 8 16 32 512
1 4 8 16 32 64 1024
2 8 16 32 64 128 2048

Tabellen angiver tid i sekunder.

Variable ND-filtre

Har du svært ved at beslutte, hvilken styrke du skal vælge? Så kan et variabelt ND-filter være løsningen. Et variabelt ND-filter kan også gøre underværker for dine videoer. Det giver dig mulighed for at justere eksponeringen trinløst og udviske lyset for at få den korrekte lukkertid. Du skal blot dreje på filteret og justere, indtil du er tilfreds.

Selv hvis du kan lide at eksperimentere med forskellige lukkerhastigheder, når du fotograferer, er det praktisk at justere styrken uden at skulle skifte filter.

Endelig findes der også graduerede nd-filtre, læs mere om dem længere nede under firkantede filtre.


Til toppen af siden


Til toppen af siden

Skab en cinematisk stemning med cinefiltre

Hvis du optager meget og ønsker at få en mere filmisk følelse og et mere cinematisk "look" i dine videoer, kan du se nærmere på cinefiltre. De tilføjer en blødere atmosfære til billedet eller skaber mere dramatik. Et populært cinefilter er det såkaldte black mist-filter, som reducerer højlys og blødgør skarpe kontraster uden at miste detaljer. Så prøv et cinefilter til din næste video.


Til toppen af siden

Tag landskabsfotografering til næste niveau med firkantede filtre

Graduerede ND-filtre

Udfordringen for mange landskabsfotografer er, når himlen er meget lys og forgrunden (jorden) er mørk. Kameraets lysmåler eksponerer (afhængigt af målemetoden og hvor i billedet du måler) en gennemsnitsværdi, hvilket kan resultere i, at lysene i himlen bliver udtværet, dvs. overeksponeret og helt hvidt. Det er oplysninger i billedfilen, som går tabt og ikke kan genoprettes ved redigering.

Hvis du indstiller eksponeringen efter himlens højdepunkter, vil forgrunden i stedet blive meget mørk, og du risikerer at få den for underbelyst. Hvis du forsøger at løfte skyggerne i den underbelyst forgrund ved hjælp af redigering bagefter, bliver resultatet ofte støjende og uden detaljer.

Løsningen er graduerede eller halvtonede neutrale tæthedsfiltre (GND), som er tonet på halvdelen eller dele af glasset. Ved at bruge et gradueret ND-filter kan du kun dæmpe lyset på den øverste del af billedet, dvs. himlen. Dette modvirker overeksponering og hjælper billedet med at bevare detaljerne i både forgrunden og himlen.

Graduerede ND-filtre fås som runde filtre, der kan skrues direkte på objektivet, men de er mest almindelige og giver dig flere muligheder som firkantede filtre. Her er nogle forskellige typer graduerede ND-filtre:

Firkantede filtre kan naturligvis købes separat, men sælges også i sæt sammen med flere filtre og holdere.


Til toppen af siden

Tilbehør til filtre

Kamerafiltre er en investering i dit kameraudstyr, så pas godt på dem, så de holder længe. Vær altid forsigtig, når du håndterer dem, og undgå altid at tage fingrene direkte på glasset. Hvis de bliver beskidte, skal du tørre dem af med en mikrofiberklud og blæse støv af med en blæser. Opbevar dem i de kasser eller kasser, de leveres i, eller køb filterposer til flere filtre, så de er beskyttet, når de ikke er i brug.

Til toppen af siden


Du er velkommen til at kontakte vores eksperter for rådgivning og support på 78 72 69 00 eller via vores kontaktformular. Du kan også besøge os i vores butik på Humletorvet 25 i København. Bliv gratis medlem af vores community eller tjek vores nyheds- og kundskabssider, hvor du finder lærerige indlæg og inspiration, der kan hjælpe dig med at udvikle dig endnu mere i dit kreative arbejde.


Mere kundskab

12
jan

Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ

Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.

Læs mere

5
jan

Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv

Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.

Læs mere

30
nov

Alt om makrofotografering

Kort sagt er makrofotografering fotografering af små detaljer på tæt hold. Ved at forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt foto kan du se detaljer, mønstre og strukturer, som normalt ikke er synlige for det menneskelige øje. Her har vi samlet gode råd og inspiration samt produkttips, så du kan komme godt i gang med makrofotografering.

Læs mere

28
okt

Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruge en?

Selv om du måske ikke selv er bevidst om det, har du brugt en lysmåler mange gange - ja sikkert hundrede eller tusindvis af gange. Den er indbygget i både dit kamera og din mobiltelefon, og bruges til at afgøre den korrekte eksponering til dit billede. En separat lysmåler kan derfor føles lidt som et levn fra fortiden, men den er stadig højaktuel.

Læs mere

13
okt

Lukkertid - hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkerhastigheden, som påvirker, hvor længe lukkeren er åben, og hvor længe sensoren er eksponeret for lys. Jo længere lukketid du vælger, jo mere lys kommer ind i kameraet - og omvendt. En kort lukkertid fastfryser bevægelser, mens en lang lukkertid bringer begivenhederne ind i billedet i længere tid.

Læs mere

16
mar

Fem råd til bedre naturfotos

Her er fem konkrete råd til, hvordan du kan tage bedre og mere interessante naturfotos. Se også vores produkttips, der kan hjælpe dig med at forbedre kvaliteten af din fotografering og dine billeder.

Læs mere

Scandinavian Photo

08-01-2023

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv